Losos s rajčatovým čatní
- Celková doba 1 hod.
- 15 min
Příprava - 45 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
700 g Masitá rajčata
1 Jablko
2 Sladká cibule
2 strou. Česnek
1 hrud. Zázvor
1 čl Rajčatový protlak
2 pl. Med
50 g Hnědý cukr
1 Sušená chilli paprička
1 čl Hořčičná semínka
1 čl Semínka koriandru
2 strou. Kardamom
0.5 čl Quatre épices
10 cl Vinný ocet
Sůl, pepř
4 Lososové steaky (s kůží nebo bez ní)
2 plátek Rostlinný olej
Příslušenství
Hrnec/kastrol Hluboká pánev s poklicí
Příprava
Fáze 1 /9
Odstraňte stopky rajčat a na obou koncích je nakrojte. Naplňte salátovou mísu ledovou vodou. Naplňte 2/3 vysokého hrnce vodou. Přiveďte k varu.
Fáze 2 /9
Rajčata ponořte do vroucí vody. Nechte je tam 10 sekund a poté je vyjměte. Ihned je vložte do ledové vody. Vypněte plotýnku. Vodu vylijte a vysoký hrnec osušte.
Fáze 3 /9
Oloupejte rajčata. Odstraňte semínka a dužinu rozmačkejte. Umyjte, oloupejte a nakrájejte jablko na kostky. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na tenké plátky. Oloupejte a nasekejte zázvor.
Fáze 4 /9
Ohřejte vysoký hrnec. Nalijte polovinu oleje. Přidejte cibuli, česnek, zázvor a 5 cl vody. Vařte, dokud cibule nezměkne.
Fáze 5 /9
Přidejte rajčata, rajčatový protlak, jablko, med, hnědý cukr, chilli papričku, koření (hořčičné semínko, semínko koriandru, drcený kardamom, směs koření quatre épices) a ocet. Lehce osolte a opepřete. Přiveďte k mírnému varu. Vařte 30 minut, průběžně sledujte a míchejte.
Fáze 6 /9
Pokud je čatní stále tekuté a není dostatečně dušené, vařte pár minut navíc, mírně zvyšte teplotu, aby se čatní zredukovalo, a neustále míchejte.
Fáze 7 /9
Po uvaření odstraňte chilli papričku. Nalijte čatní do sklenice na džem a dejte do lednice.
Fáze 8 /9
Rozpalte pánev a počkejte, dokud se Thermal-Signal zcela nezbarví do červena. Silné plátky lososa osolte. Pokapejte olejem a opečte lososa z obou stran. Opepřete.
Fáze 9 /9
Přikryjte pokličkou a vařte, dokud nedosáhnete požadovaného stupně propečení. Podávejte silné plátky lososa s čatní.