Pyré z hovězího a lilku
- Celková doba 3 hod. 10 min
- 40 min
Příprava - 2 hod. 30 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
800 g Hovězí sklíčidlo
600 g Zralá rajčata
200 g Jemně nakrájenou cibuli
2 strou. Stroužky česneku, jemně nasekané
20 cl Telecí vývar
1.5 čl Mletý kmín
3 sní. Snítky rozmarýnu
0.5 trs Petržel, nakrájená
0.5 trs Máta, nasekaná
8 cl Olivový olej
Sůl a pepř
1 kg Lilek
100 g Mouka
100 g Máslo
1 l Mléko
100 g Strouhaný sýr kasar
0.5 čl Strouhaný muškátový oříšek
Sůl a pepř
1 Jarní cibulka
Příprava
Fáze 1 /10
Připravte maso. Rajčata nakrájejte nahrubo.
Fáze 2 /10
Nejprve se ujistěte, že je maso úplně suché, poté dochuťte solí a pepřem. Zahřejte pánev na vysokou teplotu s olivovým olejem a před opékáním ingrediencí počkejte, až Thermo-Signal úplně zčervená. Maso opékejte 5 až 6 minut, dokud není ze všech stran opečené dozlatova.
Fáze 3 /10
Kousky masa přendejte na talíř a dejte stranou. Snižte plamen a na zbylém oleji opékejte cibuli asi 2 až 3 minuty, až zesklovatí. Přidejte česnek a pokračujte ve vaření další 1 až 2 minuty. Přidejte nakrájená rajčata a promíchejte. Zalijte telecím vývarem, kmínem a rozmarýnem a nechte 5 minut vařit. Maso vráťte do pánve s omáčkou a dochuťte. Když se vše vaří, snižte teplotu a přikryté vařte 1:30 až 2 hodiny. V případě potřeby podlijte během vaření ještě trochou telecího vývaru nebo vody.
Fáze 4 /10
Přidejte čerstvé bylinky (mátu a petržel) pro osvěžení omáčky a zakápněte olivovým olejem.
Fáze 5 /10
Připravte si lilkové pyré. Slupku lilků propíchejte vidličkou, udělejte dírky po celém povrchu a nechte je celé i se slupkou.
Fáze 6 /10
Předehřejte troubu v režimu gril na 250°C.
Fáze 7 /10
Vložte lilky do pánve o průměru 28 cm. Vložte do trouby a sejměte rukojeť Ingenio. Lilek vařte 15 až 20 minut. Kůže by měla mírně pálit.
Fáze 8 /10
Ihned po vyjmutí z trouby je ponořte do mísy naplněné ledovou vodou a kostkami ledu. Kůže by se měla snadno oloupat. Lilky loupejte ve vodě opatrně, abyste nepoškodili dužinu, často je proplachujte. Dužinu jemně osušte kuchyňskou utěrkou a přendejte do velké mísy. Při přípravě omáčky dejte stranou.
Fáze 9 /10
Malý rendlík zahřejte na střední teplotu a před opékáním ingrediencí počkejte, až Thermo-Signal zcela zčervená. Rozpusťte máslo. Přidejte mouku a šlehejte, aby se spojila. Přilijte mléko a průběžně míchejte, dokud krém nezhoustne. Dochuťte muškátovým oříškem. Přidejte lilky a za stálého míchání vařečkou 1 až 2 minuty. Sundejte z plotny, přidejte sýr a promíchejte.
Fáze 10 /10
Na servírovací mísu rozetřete lilkové pyré. Maso rovnoměrně rozprostřete na pyré. Dochuťte trochou pepře, ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a ihned podávejte.