Domácí sýrové placky naan
- Celková doba 2 hod. 25 min
- 20 min
Příprava - 5 min
Vaření - 2 hod.
Chlazení
Přísady
4 os.
100 g Voda
2 g Droždí
260 g Hladká mouka
0.5 čl Sůl
1 špet. Jedlá soda
60 g Jogurt
15 g Olej
4 g Veselá kráva
Příslušenství
Ingenio hrnce a pánve
Příprava
Fáze 1 /7
Ohřejte vodu v mikrovlnce na teplotu mezi 38 °C a 40 °C. Dbejte na to, aby voda nebyla příliš horká, jinak může dojít k deaktivaci droždí. Droždí rehydratujte ve vodě. Promíchejte metličkou a nechte 5 minut odstát. Droždí by se mělo rozpustit.
Fáze 2 /7
Smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu v míse. Přidejte směs vody a droždí, olej a jogurt. Míchejte a hněťte 4 minuty ručně nebo v kuchyňském robotu. Lehce vymažte základ misky olejem a nechte těsto odpočívat 2 hodiny, zakryté čistou utěrkou. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 3 /7
Tvarujte 16 kuliček, každá o hmotnosti přibližně 25 g. V míse smíchejte sýr s lžící. Štědře posypte pracovní plochu a kousky těsta moukou. Pomocí válečku vytvarujte kuličky do kulatého nebo oválného tvaru, přičemž průměr by měl být asi 10 cm.
Fáze 4 /7
Umístěte 1 čajovou lžičku sýra do středu jedné z placek naan. Přikryjte druhým kroužkem těsta. Spojte okraje prsty (v případě potřeby je lehce navlhčete mašlovačkou, aby se slepily). Pomocí válečku velmi jemně roztáhněte naan, aby se sýr rovnoměrně rozložil. Můžete vytvořit naan ve tvaru kruhu nebo oválu. Opakujte postup s ostatními kousky těsta. Placky naan jsou připravené k pečení. Dejte je stranou pod utěrku.
Fáze 5 /7
Rozpalte pánev na střední teplotu a počkejte, až bude Thermo-Signal kompletně červený, než začnete smažit. Bez oleje položte 2 placky naan na pánev a za nízké teploty smažte přibližně 5 minut, přičemž je pravidelně otáčejte stěrkou, aby se rovnoměrně upekly.
Fáze 6 /7
Sejměte naan z pánve. Dejte stranou. Opakujte s ostatními plackami naan.
Fáze 7 /7
Podávejte a dobrou chuť!