Bezlepkový čokoládový dort s hruškami
- Celková doba 45 min
- 20 min
Příprava - 25 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
2 Zralé hrušky
30 g Gianduja nebo hořká čokoláda na pečení (85 % kakaa)
140 g Prosátá lísková moučka
35 g Strouhaný kokos
35 g Kakaový prášek
40 g Pohanková mouka
4 Vejce
75 g Krupicový cukr
80 g Tekutý med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
1 pl. Drcené piemontské lískové ořechy
Příslušenství
Ingenio hrnce a pánve
Příprava
Fáze 1 /11
Vymažte nepřilnavou pánev o průměru 26 cm odnímatelnou rukojetí olejem. Dejte stranou.
Fáze 2 /11
Předehřejte troubu na 180°C.
Fáze 3 /11
Hrušky omyjte, oloupejte a rozpůlte. Odstraňte jadérka a nakrájejte na tenké plátky. Dejte stranou. Čokoládu nasekejte najemno. Dejte stranou.
Fáze 4 /11
Ve velké míse smíchejte prosátý lískový ořechový prášek, strouhaný kokos, kakaový prášek a pohankovou mouku.
Fáze 5 /11
Oddělte bílky od žloutků. Pomocí mixéru šlehejte žloutky s cukrem, medem a vanilkovým extraktem, dokud směs nezbělá a nezhoustne. Za stálého míchání jemně pokapejte olivovým olejem. Dejte stranou do velké mísy.
Fáze 6 /11
Opláchněte metlu a vložte do ní bílky. Šlehejte bílky, dokud nebudou měkké a krémové.
Fáze 7 /11
Opatrně vmíchejte pevně vyšlehané bílky do napěněné směsi žloutků pomocí pružné stěrky. Míchejte jemně, aby zůstala nadýchaná struktura.
Fáze 8 /11
Přidejte směs lískového prášku, strouhaného kokosu, kakaového prášku a pohankové mouky a znovu jemně promíchejte.
Fáze 9 /11
Nalijte těsto do vymazané pánve a navrch hezky rozložte hrušky. Zakončete nasekanou čokoládou a drcenými lískovými ořechy.
Fáze 10 /11
Vložte pánev do trouby a sundejte odnímatelnou rukojeť. Dort pečte 25 minut.
Fáze 11 /11
Po dopečení zkontrolujte špičkou nože. Nechte vychladnout před podáváním.