Bezlepkový čokoládový dort s hruškami
- Celková doba 45 min
- 20 min
Příprava - 25 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
2 Zralé hrušky
30 g Gianduja nebo hořká čokoláda na pečení (85 % kakaa)
140 g Mleté lískové ořechy, propasírované
35 g Strouhaný kokos
35 g Kakaový prášek
40 g Pohanková mouka
4 Vejce
75 g Moučkový cukr
80 g Tekutý med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
1 pl. Drcené piemontské lískové ořechy
Příprava
Fáze 1 /11
Namažte pánev o průměru 26 cm s odnímatelnou rukojetí. Dejte stranou.
Fáze 2 /11
Troubu předehřejte na 180°C.
Fáze 3 /11
Hrušky omyjeme, oloupeme a rozpůlíme. Odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky. Dejte stranou. Čokoládu nasekáme nadrobno. Dejte stranou.
Fáze 4 /11
Ve velké míse smícháme prosátý prášek z lískových oříšků, strouhaný kokos, kakaový prášek a pohankovou mouku.
Fáze 5 /11
Oddělte bílky od žloutků. Pomocí mixéru šlehejte žloutky s cukrem, medem a vanilkovým extraktem, dokud směs nezbělá a nezpění. Za stálého míchání jemně pokapejte olivovým olejem, aby se zapracoval. Dejte stranou do velké mísy.
Fáze 6 /11
Metličku opláchneme a vlijeme do ní sníh z bílků. Vyšlehejte bílky, dokud nebudou měkké a krémové.
Fáze 7 /11
Do napěněné žloutkové směsi jemně vmíchejte pomocí pružné stěrky tuhý sníh z bílků. Jemně promíchejte, aby zůstala pěna zachována.
Fáze 8 /11
Přidejte směs prášku z lískových oříšků, strouhaného kokosu, kakaového prášku a pohankové mouky a znovu jemně promíchejte.
Fáze 9 /11
Těsto na dort nalijeme do olejem vymazané formy a navrch naskládáme hrušky. Dokončete nasekanou čokoládou a nasekanými lískovými oříšky.
Fáze 10 /11
Vložte pánev do trouby a sejměte odnímatelnou rukojeť. Nechte koláč péct 25 minut.
Fáze 11 /11
Po uvaření zkontrolujte špičkou nože. Před podáváním nechte vychladnout.