Provensálský zeleninový tian s citronem
- Celková doba 1 hod. 50 min
- 30 min
Příprava - 1 hod.
Vaření - 20 min
Chlazení
Přísady
6 os.
280 g Lilek
5 g Hrubá Sůl
550 g Cuketa
70 g Cibule
790 g Rajčata
40 g Olivový olej
20 g Česnek
12 list Bazalka
2 špet. Sůl
1 špet. Pepř
300 g Citrón
Příprava
Fáze 1 /11
Předehřejte si troubu na 180 °C.
Fáze 2 /11
Lilky omyjte. Rozkrojte je podélně napůl a poté je nakrájejte pomocí nástavce na strouhání a krájení a silného plátkovacího kotouče. Zmáčkněte Start. Plátky umístěte do mísy a promíchejte s hrubou solí, aby vytáhla vlhkost, asi na 20 minut. Pokud jsou lilky příliš velké, nakrájejte je na čtvrtiny, aby se vešly do kráječe zeleniny.
280g Lilek
Fáze 3 /11
Zbylou zeleninu omyjte, oloupejte cukety a cibuli. Nakrájejte je na plátky pomocí nástavce na strouhání a krájení a silného plátkovacího kotouče. Zmáčkněte Start. V případě potřeby zeleninu podélně nakrájejte, aby se vešla do otvoru kráječe na zeleninu.
550g Cuketa 70g Cibule
Fáze 4 /11
Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Pokud vaše rajčata nejsou příliš zralá, můžete je nakrájet kráječem na zeleninu, jako cuketu a lilek.
Fáze 5 /11
Lilek zbavte soli, opláchněte ve studené vodě a osušte. Potřete ho polovinou olivového oleje.
40g Olivový olej
Fáze 6 /11
Česnek oloupejte. Jedním stroužkem česneku potřete zapékací misku. Stroužky česneku nakrájejte na čtvrtky. Do pekáče nalijte zbytek olivového oleje a česnek dejte stranou.
20g Česnek
Fáze 7 /11
Plátky zeleniny rozložte do řad, jemně je položte a pevně zatlačte do misky. Střídejte rajče, lilek, cuketu a cibuli.
Fáze 8 /11
Bazalku omyjte, zbavte stonků a osušte. Přepulte listy, pokud jsou příliš velké. Část listů si odložte na ozdobu a zbytek dejte do misky sekáčku s česnekem, který jste si odložili stranou. Zmáčkněte Start. V případě potřeby setřete stěny mísy a restartujte sekáček.
12list Bazalka
Fáze 9 /11
Citrony rozpulte a lisem na citrusy opatrně vymačkejte šťávu. Zmáčkněte Start.
300g Citrón
Fáze 10 /11
Tian posypte nasekanou bazalkou a česnekem, osolte a opepřete. Pokapte citronovou šťávou. Pečte v troubě asi 1 hodinu. Zelenina by měla být úplně měkká a křehká. Pokud chcete, můžete tian také pokapat extra panenským olivovým olejem. Upravte dobu vaření podle značky vaší trouby.
2špet. Sůl 1špet. Pepř
Fáze 11 /11
Po vytažení z trouby ozdobte tian lístky bazalky, které jste odložili stranou, a ihned podávejte, například jako přílohu ke grilovanému masu.
12list Bazalka