Bezlepkový čokoládový koláč s hruškou a lískovými ořechy
- Celková doba 1 hod. 30 min
- 30 min
Příprava - 1 hod.
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
6 os.
Máslo na vymazání plechu
2 Zralé hrušky
100 g 85% tmavá čokoláda
4 Vejce
75 g Cukr
8 cl Med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
140 g Mleté lískové ořechy, prosáté
35 g Strouhaný kokos
35 g Kakao v prášku
40 g Pohanková mouka
1 pl. Drcené lískové ořechy
Příslušenství
Gril
Příprava
Fáze 1 /8
Vymažte tukem dortovou formu o rozměru 22 cm a vyložte ji pečicím papírem. Umyjte hrušky, rozkrojte je napůl a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky. Čokoládu nasekejte na jemno.
Fáze 2 /8
Oddělte bílky od žloutků. Pomocí ručního mixéru ušlehejte žloutky. Přidejte cukr, med a vanilkový extrakt. Šlehejte ještě po dobu 5 minut, nebo dokud směs nezdvojnásobí svoji velikost a nezačne při stékání tvořit viditelné proužky. Za neustálého šlehání žloutků opatrně přidejte olej.
Fáze 3 /8
V míse smíchejte prosáté mleté lískové ořechy, strouhaný kokos, kakao a pohankovou mouku.
Fáze 4 /8
Čistou metlou vyšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu, aby tvořily špičky. Velkou kovovou lžící ke žloutkům přidejte polovinu směsi lískových ořechů a polovinu ušlehaného sněhu z bílků. Míchejte, dokud suroviny nezamícháte do směsi. Poté přidejte druhou polovinu směsi lískových ořechů a bílků.
Fáze 5 /8
Polovinu těsta nalijte na plech. Na těsto položte polovinu hrušek a čokolády. Nahoru nalijte druhou polovinu těsta a uspořádejte zbývající hrušky do kruhu. Posypte drcenými lískovými ořechy a zbývající čokoládou.
Fáze 6 /8
Plech umístěte na grilovací mřížku na prostřední přihrádku přístroje. Zavřete dvířka.
Fáze 7 /8
Nastavte program DEZERT na 1 hodinu při teplotě 180 °C. Po 45 minutách pečení přikryjte dort pečicím papírem.
Fáze 8 /8
Před podáváním nechte vychladnout.