Celý pečený květák s čedarem
- Celková doba 1 hod. 10 min
- 10 min
Příprava - 1 hod.
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
1 Květák, váha 1,8 kg
Šplíchnutí olivového oleje
50 g Máslo
2 čl Uzená paprika
1 čl Mořská sůl
200 ml Smetana 30 % tuku
60 g Strouhaný čedar
1 Jarní cibulka
Příslušenství
Hrnec/kastrol Rendlík
Příprava
Fáze 1 /6
Květák opláchněte a osušte, odstraňte stonek a listy. Trochu ořízněte a listy a odřezky dejte stranou.
Fáze 2 /6
Předehřejte troubu na 200 °C.
Fáze 3 /6
Rozehřejte hrnec s trochou olivového oleje a vložte do něj celý květák. Opečte květák ze všech stran 10 minut. Snižte plamen, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Jak se rozpouští, květák postupně potírejte rozpuštěným máslem. Vypněte plamen a posypte uzenou paprikou a mořskou solí. Přikryjte hrnec poklicí a vložte ho do trouby. Pečte přibližně 40 minut. Propíchněte nožem, abyste zkontrolovali, zda je květák upečený. Měl by se snadno vložit do trouby. Pokud ne, pokračujte v pečení ještě chvíli.
Fáze 4 /6
Sejměte poklici a květák posypte strouhaným čedarem. Pečte 5 minut, dokud se sýr nerozpustí a trochu nezhnědne. Dobu pečení upravte podle vaší trouby.
Fáze 5 /6
Mezitím, co se květák peče, připravte si z odřezků a nasekaných květákových listů omáčku bez odpadu. Vše vařte ve velkém hrnci se smetanou a trochou soli pod pokličkou 30 minut. Zkontrolujte, zda je vše uvařené, a poté rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a v případě potřeby omáčku zřeďte trochou vody nebo smetany.
Fáze 6 /6
Pečený květák podávejte s omáčkou. Posypte nasekanou jarní cibulkou a ozdobte uzenou paprikou.