Rychlý semínkový chléb
- Celková doba 3 hod. 25 min
- 10 min
Příprava - 45 min
Vaření - 2 hod. 30 min
Chlazení
Přísady
4 os.
20 g Čerstvé droždí
31 cl Teplá voda
500 g Mouka na pečivo + 1 čajová lžička na posypání
3 pl. Míchaná semínka (mák, sezam, slunečnice)
16 g Sůl
Příslušenství
Hrnec/kastrol
Příprava
Fáze 1 /12
V malé misce rozdrobte droždí, přidejte 1 polévkovou lžíci vlažné vody a míchejte, dokud se nerozpustí.
Fáze 2 /12
Do misky mixéru dejte mouku, semínka a teplou vodu. Hněťte, dokud těsto nebude rovnoměrné.
Fáze 3 /12
Přidejte kypřicí prášek a zamíchejte.
Fáze 4 /12
Přidejte sůl a hněťte těsto, dokud nebude rovnoměrné, měkké a nebude se oddělovat od stěn nádoby.
Fáze 5 /12
Vytvořte kouli, přikryjte mísu vlhkou utěrkou a nechte těsto odpočívat při pokojové teplotě 1 hodinu a 30 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 6 /12
Vyjměte těsto a lehce promíchejte pro odstranění vzduchu.
Fáze 7 /12
Na dno zapékací mísy položte kruh z pečicího papíru.
Fáze 8 /12
Vložte kouli těsta do zapékací mísy, uzavřete poklicí a nechte kynout 30 minut v teplé místnosti nebo v teplé vypnuté troubě.
Fáze 9 /12
Sejměte poklici a udělejte řezy na povrchu těsta. Posypte těsto trochou mouky.
Fáze 10 /12
Znovu nasaďte poklici a pečte 40 minut při 230 °C, přičemž těsto vložte do trouby ještě před jejím zahřátím.
Fáze 11 /12
Sejměte poklici a pokračujte v pečení dalších 5 minut, dokud chléb nezhnědne.
Fáze 12 /12
Vyjměte chléb a nechte ho vychladnout na kovové mřížce.