Fusilli těstoviny s tuňákem, česnekem a citronovou omáčkou
- Celková doba 46 min
- 20 min
Příprava - 26 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
4 strou. Česnek
10 cl Olivový olej
280 g Tuňák ve vlastní šťávě (2 konzervy)
0.5 Citron, šťáva
50 cl Smetana ke šlehání 30% tuku
25 cl Voda
1 čl Sušené oregano
400 g Fusilli těstoviny
1 pl. Čerstvá pažitka
0.5 Bio citron, kůra
Sůl, pepř
Příslušenství
Hrnec/kastrol
Příprava
Fáze 1 /5
Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na tenké proužky. V malém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Když je horký, ale nepálí se, přidejte dvě třetiny mletého česneku. Česnek smažte 4 minuty dozlatova. Přendejte na papírovou utěrku a nechte vychladnout.
Fáze 2 /5
Naplňte velký hrnec vodou, přidejte sůl a přiveďte k varu.
Fáze 3 /5
Po vychladnutí malého hrnce a oleje přidejte třetinu zbývajícího česneku a polovinu scezeného tuňáka. Vařte na mírném ohni, aby se odpařila vlhkost, poté přidejte citronovou šťávu. Nechte znovu úplně zredukovat. Přidejte smetanu a vodu, promíchejte a nechte na mírném ohni vařit 6 minut. Pomocí ručního mixéru rozmixujte omáčku do hladké a jemné konzistence. Ochutnejte a dochuťte solí a trochou pepře, nakonec přidejte sušené oregano. Ponechte na velmi mírném ohni.
Fáze 4 /5
Vařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí vodou asi 11 minut (doba vaření se může lišit v závislosti na značce těstovin). Sceďte přes cedník a vraťte do hrnce. Přidejte krémovo-tuňákovou omáčku a promíchejte na nízkém ohni. Nakrájejte pažitku na kousky dlouhé 1,5 cm.
Fáze 5 /5
Naservírujte těstoviny na mělké talíře a ozdobte zbývajícím rozdrobeným tuňákem, křupavými česnekovými lupínky, pažitkou a trochou citronové kůry. Dobrou chuť!