Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky - recept Kitchen Machines Touch/Touch + | Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky

Hodnocení 5 hvězdiček (průměr)

5/5 -

  • Celková doba 1 hod. 59 min
  • Příprava
    15 min
  • Vaření
    1 hod. 4 min
  • Chlazení
    40 min

Přísady

8 os.

  • 60 g Droždí

  • 250 ml Mléko

  • 1 lžíce Cukr

  • 150 g Cukr

  • 250 g Máslo

  • 5 Žloutky

  • 1 Vanilkový cukr

  • 1 lžička Sůl

  • 500 g Hladká mouka

  • 500 g Polohrubá mouka

  • 40 g Rozinky

  • 50 ml Rum

  • 1 Vejce

  • Mandle

  • Máslo

  • 20 g Moučkový cukr

  • Vanilkový cukr

Příslušenství

  • Flex metla
    Flex metla
  • Hnětací hák
    Hnětací hák

Příprava

Fáze 1 /11

Z této dávky připravíte 2 bochánky. Připravte si ingredience.

  • 60g Droždí
  • 250ml Mléko
  • 1lžíce Cukr
  • 150g Cukr
  • 250g Máslo
  • 5 Žloutky
  • 1 Vanilkový cukr
  • 1lžička Sůl
  • 500g Hladká mouka
  • 500g Polohrubá mouka
  • 40g Rozinky
  • 50ml Rum
  • 1 Vejce
  • Mandle
  • Máslo
  • 20g Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr

Fáze 2 /11

V samostatné misce nebo odměrce si připravte kvásek. Přidejte vlažné mléko, lžíci cukru a promíchejte. Až se cukr v mléce rozpustí, přidejte droždí a lžící promíchejte. Kvásek dejte stranou a nechte na teplém místě 15-20 min odpočívat.

  • 60g Droždí
  • 250ml Mléko
  • 1lžíce Cukr

Fáze 3 /11

Do samostatné misky přidejte rozinky a zalijte je rumem. Dejte stranou a nechte louhovat.

  • 40g Rozinky
  • 50ml Rum

Fáze 4 /11

Do mísy robota přidejte cukr, máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky, žloutky, vanilkový cukr, lžičku soli a stiskněte START.

  • 150g Cukr
  • 250g Máslo
  • 5 Žloutky
  • 1 Vanilkový cukr
  • 1lžička Sůl
  • Flex metla

Fáze 5 /11

Přidejte hladkou a polohrubou mouku, vlijte připravený kvásek a stiskněte START.

  • 500g Hladká mouka
  • 500g Polohrubá mouka
  • Hnětací hák

Fáze 6 /11

Přidejte rozinky a stiskněte START.

  • Hnětací hák

Fáze 7 /11

Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na dvě poloviny. Ručně těsto prohněte a vytvarujte 2 stejné bochánky. Bochánky si připravte na pečící plech vyložený pečícím papírem a nechte 20 minut kynout.

Fáze 8 /11

Předehřejte troubu na 170 °C.

Fáze 9 /11

Po vykynutí potřete bochánky rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi.

  • 1 Vejce
  • Mandle

Fáze 10 /11

Bochánky pečte na 170 °C přibližně 1 hodinu. Zda je těsto upečené zkontrolujte pomocí dřevěné špejle - opatrně zapíchněte špejli do středu těsta. Těsto je dosatatečně upečené, pokud je špejle zcela suchá a nelepí se na ni neupečené těsto.

Fáze 11 /11

Upečené bochánky vyndejte z trouby. Abyste vytvořili křupavou krustu, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem a ihned pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru. PS: ta krusta nemá chybu!

  • Máslo
  • 20g Moučkový cukr
  • Vanilkový cukr

Podobné recepty

Tefal
Tefal
6 hod.

Velikonoční kulič

ratings.NaN

Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky - recept Kitchen Machines Touch/Touch + | Tefal
Velikonoční kulič