Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky
- Celková doba 1 hod. 59 min
- 15 min
Příprava - 1 hod. 4 min
Vaření - 40 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
8 os.
60 g Droždí
250 ml Mléko
1 lžíce Cukr
150 g Cukr
250 g Máslo
5 Žloutky
1 Vanilkový cukr
1 lžička Sůl
500 g Hladká mouka
500 g Polohrubá mouka
40 g Rozinky
50 ml Rum
1 Vejce
Mandle
Máslo
20 g Moučkový cukr
Vanilkový cukr
Příslušenství
Flex metla Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /11
Z této dávky připravíte 2 bochánky. Připravte si ingredience.
Fáze 2 /11
V samostatné misce nebo odměrce si připravte kvásek. Přidejte vlažné mléko, lžíci cukru a promíchejte. Až se cukr v mléce rozpustí, přidejte droždí a lžící promíchejte. Kvásek dejte stranou a nechte na teplém místě 15-20 min odpočívat.
Fáze 3 /11
Do samostatné misky přidejte rozinky a zalijte je rumem. Dejte stranou a nechte louhovat.
Fáze 4 /11
Do mísy robota přidejte cukr, máslo pokojové teploty nakrájené na menší kousky, žloutky, vanilkový cukr, lžičku soli a stiskněte START.
Fáze 5 /11
Přidejte hladkou a polohrubou mouku, vlijte připravený kvásek a stiskněte START.
Fáze 6 /11
Přidejte rozinky a stiskněte START.
Fáze 7 /11
Těsto vyjměte z mísy a rozdělte na dvě poloviny. Ručně těsto prohněte a vytvarujte 2 stejné bochánky. Bochánky si připravte na pečící plech vyložený pečícím papírem a nechte 20 minut kynout.
Fáze 8 /11
Předehřejte troubu na 170 °C.
Fáze 9 /11
Po vykynutí potřete bochánky rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi.
Fáze 10 /11
Bochánky pečte na 170 °C přibližně 1 hodinu. Zda je těsto upečené zkontrolujte pomocí dřevěné špejle - opatrně zapíchněte špejli do středu těsta. Těsto je dosatatečně upečené, pokud je špejle zcela suchá a nelepí se na ni neupečené těsto.
Fáze 11 /11
Upečené bochánky vyndejte z trouby. Abyste vytvořili křupavou krustu, ještě horké je potřete rozpuštěným máslem a ihned pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru. PS: ta krusta nemá chybu!