Vánočka
- Celková doba 3 hod. 15 min
- 30 min
Příprava - 45 min
Vaření - 2 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
500 g Pšeničná hladká mouka
25 cl Vlažné mléko
50 g Cukr
21 g Čerstvé droždí
1 pl. Citronová kůra nebo 5 kapek aroma hořkých mandlí
1 Vejce
75 g Máslo
1 špet. Sůl
1 špet. Cukr
1 Vejce tna potření
2 pl. Krupicový cukr
Příslušenství
Hnětací hák Flex metla
Příprava
Fáze 1 /13
Mléko mírně zahřejte (cca 30 sekund v mikrovlnné troubě) a nalijte do mísy stroje.
25cl Vlažné mléko
Fáze 2 /13
K mléku přidejte cukr a rozdrobené droždí a stiskněte "Start".
50g Cukr 21g Čerstvé droždí
Flex metla
Fáze 3 /13
Poté přidejte do mísy stroje citronovou kůru nebo aroma z hořkých mandlí a vejce, stiskněte "Start".
1pl. Citronová kůra nebo 5 kapek aroma hořkých mandlí 1 Vejce
Flex metla
Fáze 4 /13
Do mísy stroje prosejte mouku, přidejte změklé máslo a sůl a stiskněte "Start".
500g Pšeničná hladká mouka 75g Máslo 1špet. Sůl
Hnětací hák
Fáze 5 /13
Přikryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou a nechte asi 2 hodiny kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
Fáze 6 /13
Z těsta vytvarujte tři prameny a zapleťte je do copu.
Fáze 7 /13
Pletenec položte šikmo na vymazaný plech nebo na plech vyložený pečicím papírem.
Fáze 8 /13
Do umyté mísy stroje přidejte celé vejce, špetku cukru a soli a stiskněte "Start"“ a ujistěte se, že je dobře promícháno. Poté jím pletenec potřete.
1špet. Sůl 1špet. Cukr 1 Vejce tna potření
Flex metla
Fáze 9 /13
Podle potřeby posypte cukrem.
2pl. Krupicový cukr
Fáze 10 /13
Pletenec nechte ještě 30 minut kynout.
Fáze 11 /13
Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 160 stupňů.
Fáze 12 /13
Pečte na střední úrovni asi 30 - 35 minut.
Fáze 13 /13
Vánočka by měla získat karamelovou barvu.