Polské masopustní koblihy (Pączki)
- Celková doba 1 hod. 28 min
- 20 min
Příprava - 8 min
Vaření - 1 hod.
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (17)
Tichá horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence Coal EY551HE0 Tmavě šedá Horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill & Steam 3v1 FW201815 Černá Horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill XXL 2v1 EY801815 Černá EY9428E0 Easy Fry Dual XXL horkovzdušná fritéza Tefal 11 litrů Objevte celou řadu
Zobrazit více - Objevte celou řadu -
Přísady
6 os.
500 g Hladká mouka
1 sáček Sušené droždí (přibližně 10 g)
2 Vejce
25 cl Teplé mléko
90 g Cukr
50 g Rozpuštěné máslo
1 Citron (kůra)
Silný alkohol (volitelné)
1 špet. Sůl
200 g Jablečné pyré
Moučkový cukr
Příprava
Fáze 1 /11
Ohřejte mléko v mikrovlnné troubě na teplotu mezi 38 °C a 40 °C. Dávejte pozor, aby mléko nebylo příliš horké, zničilo by kvasinky a kvásek by nevzešel. Droždí dejte rehydratovat v mléku a přidejte 1 lžíci cukru. Metličkou promíchejte. Nechejte 10 minut odstát. Droždí musí být rozpuštěné.
Fáze 2 /11
Ve velké nádobě smíchejte mouku a sůl. Uprostřed směsi udělejte důlek a přidejte vejce, zbývající cukr, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, silný alkohol (pokud používáte) a směs droždí.
Fáze 3 /11
Postupně vařečkou vmíchejte zbývající teplé mléko, dokud se nezačne tvořit těsto, poté ručně nebo v kuchyňském robotu hněťte, dokud nebude hladké a pružné. Těsto by mělo zůstat lepivé.
Fáze 4 /11
Přikryjte těsto čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi 1 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Fáze 5 /11
Jakmile těsto vykyne, odvzdušněte jej krátkým prohnětením. Poté na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm.
Fáze 6 /11
Vykrajovátkem na cukroví nebo skleničkou vykrajujte kolečka. Na každé kolečko naneste lžíci jablečného pyré a zakryjte druhým kolečkem. Koblihy dobře uzavřete pomocí prstů.
Fáze 7 /11
Opatrně vložte koblihy do nádoby, dejte pozor, abyste je nepoložili na sebe, a ponechte mezi nimi dostatek prostoru, aby bylo zajištěno rovnoměrné smažení.
Fáze 8 /11
Spusťte proces smažení.
Fáze 9 /11
V polovině smažení koblihy obraťte.
Fáze 10 /11
Po usmažení koblihy vyjměte a nechejte mírně vychladnout na mřížce.
Fáze 11 /11
Teplé koblihy před podáváním posypte moučkovým cukrem.