Pekanová třená bábovka s višněmi a višňovicí od lubojatzky_couple
- Celková doba 3 hod. 40 min
- 2 hod. 50 min
Příprava - 50 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
6 os.
150 g Máslo
15 g Máslo na vymazání formy
100 g Podmáslí
20 g Javorový sirup
80 g Pekanové ořechy
150 g Višně ve vlastní šťávě
30 g Celozrnná mouka
120 g Polohrubá mouka
70 g Řepkový olej
200 g Kokosový cukr
1 špet. Sůl
5 g Prášek do pečiva
3 g Jedlá soda
20 g Višňovice
4 pl. Nálev z višní
5 ks Vaječné bílky
5 ks Vaječné žloutky
Příslušenství
Flex metla Šlehač
Příprava
Fáze 1 /22
Máslo, podmáslí, javorový sirup a vejce vyjměte z lednice a nechejte ingredience 2 hodiny odpočívat na lince, aby se těsto nesrazilo vlivem rozdílnosti teplot.
Fáze 2 /22
Všechny ostatní suroviny navažte zvlášť do misek a mističek. Pekany rozmixujte najemno. Višně nechejte vykapat v sítku.
Fáze 3 /22
Po 2 hodinách odpočívání surovin oddělte bílky od žloutků. Žloutky vložte do samostatné misky. Bílky přidejte do mísy robotu.
Fáze 4 /22
Začněte se šleháním bílků stisknutím "Start".
Fáze 5 /22
Stiskněte "Start" a postupně přidávejte do mísy robotu z již naváženého cukru 6 polévkových lžic.
Fáze 6 /22
Stiskněte "Start" a nechejte vyšlehat bílky s cukrem do tuhého sněhu.
Fáze 7 /22
Vyšlehaný sníh, který má pevnou špičku, přesuňte stěrkou do malé misky.
Fáze 8 /22
Do mísy robotu vložte změklé máslo a stiskněte "Start".
Fáze 9 /22
Pokračujte ve šlehání stisknutím tlačítka "Start", aby máslo zbělalo a nabylo na objemu. Mezitím si rozpusťte v malé misce máslo na vymazání formy.
Fáze 10 /22
Do mísy robotu přidejte polovinu množství ze zbylého cukru a stiskněte "Start". Poté stěrkou setřete boky mísy.
Fáze 11 /22
Přisypte zbytek cukru, stiskněte "Start" a pokračujte ve šlehání másla.
Fáze 12 /22
Stiskněte "Start" a pramínkem v průběhu 2 min přilévejte olej.
Fáze 13 /22
Připravte si vaječné žloutky. Stiskněte "Start" a nechejte do mísy robotu spadnout jeden žloutek po druhém s 15 sekundovým rozestupem.
Fáze 14 /22
Stiskněte "Start" a pramínkem do mísy přilévejte podmáslí, dokud se celé nevmíchá do směsi.
Fáze 15 /22
Troubu předehřejte na 160 °C horkovzduch. Rošt je ve středu trouby.
Fáze 16 /22
Stiskněte "Start" a přidejte javorový sirup. Po 1 minutě přidejte višňovici a po dalších 2 minutách přidejte šťávu z višní.
Fáze 17 /22
Mísu vyjměte z robota a položte ji na pracovní plochu. Na mísu položte síto, do kterého nasypte celozrnnou mouku, polohrubou mouku, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Vše prosejte do mísy. Přisypte také rozmixované pekany a stěrkou co nejméně pohyby zapracujte do těsta.
Fáze 18 /22
Do směsi v míse robota postupně přidejte vyšlehaný sníh. Opatrně jej vždy stěrkou do těsta zapracujte, než přidáte další část sněhu, abyste nepřišli o nadýchané těsto. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte do těsta višně.
Fáze 19 /22
Před nalitím těsta do formy formu pečlivě vymažte mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle.
Fáze 20 /22
Vymazanou formu rovnoměrně litím přímo z mísy naplňte těstem. Povrch uhlaďte stěrkou.
Fáze 21 /22
Vložte do trouby a pečte zhruba 50-53 minut. Záleží, jak vysokou máte formu, jaký má materiál a také vy sami znáte nejlépe svou troubu. Bábovku je dobré po nějaké době v troubě přikrýt alobalem, aby se nezačala na povrchu pálit. Ke konci doby pečení píchneme do nejvyššího místa těsta dřevěnou špejlí a pokud se na ni nic nepřichytilo, bábovku z trouby vyjměte a nechejte ji 3 min odpočívat na pracovní ploše.
Fáze 22 /22
Následně bábovku vyklopte na mřížku a jakmile vychladne, servírujte ji posypanou moučkovým cukrem.