Pekanová třená bábovka s višněmi a višňovicí od lubojatzky_couple
Tefal
Recept od Tefal

Pekanová třená bábovka s višněmi a višňovicí od lubojatzky_couple

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 3 hod. 40 min
  • Příprava
    2 hod. 50 min
  • Vaření
    50 min
  • Chlazení
    0 min

Přísady

6 os.

  • 150 g Máslo

  • 15 g Máslo na vymazání formy

  • 100 g Podmáslí

  • 20 g Javorový sirup

  • 80 g Pekanové ořechy

  • 150 g Višně ve vlastní šťávě

  • 30 g Celozrnná mouka

  • 120 g Polohrubá mouka

  • 70 g Řepkový olej

  • 200 g Kokosový cukr

  • 1 špet. Sůl

  • 5 g Prášek do pečiva

  • 3 g Jedlá soda

  • 20 g Višňovice

  • 4 pl. Nálev z višní

  • 5 ks Vaječné bílky

  • 5 ks Vaječné žloutky

Příslušenství

  • Flex metla
    Flex metla
  • Šlehač
    Šlehač

Příprava

Fáze 1 /22

Máslo, podmáslí, javorový sirup a vejce vyjměte z lednice a nechejte ingredience 2 hodiny odpočívat na lince, aby se těsto nesrazilo vlivem rozdílnosti teplot.

  • 150g Máslo
  • 100g Podmáslí
  • 20g Javorový sirup
  • 5ks Vaječné bílky
  • 5ks Vaječné žloutky

Fáze 2 /22

Všechny ostatní suroviny navažte zvlášť do misek a mističek. Pekany rozmixujte najemno. Višně nechejte vykapat v sítku.

  • 20g Javorový sirup
  • 80g Pekanové ořechy
  • 150g Višně ve vlastní šťávě
  • 30g Celozrnná mouka
  • 120g Polohrubá mouka
  • 70g Řepkový olej
  • 200g Kokosový cukr
  • 1špet. Sůl
  • 5g Prášek do pečiva
  • 3g Jedlá soda
  • 20g Višňovice
  • 4pl. Nálev z višní

Fáze 3 /22

Po 2 hodinách odpočívání surovin oddělte bílky od žloutků. Žloutky vložte do samostatné misky. Bílky přidejte do mísy robotu.

  • 5ks Vaječné bílky
  • 5ks Vaječné žloutky

Fáze 4 /22

Začněte se šleháním bílků stisknutím "Start".

  • 5ks Vaječné bílky
  • Flex metla

Fáze 5 /22

Stiskněte "Start" a postupně přidávejte do mísy robotu z již naváženého cukru 6 polévkových lžic.

  • Flex metla

Fáze 6 /22

Stiskněte "Start" a nechejte vyšlehat bílky s cukrem do tuhého sněhu.

  • 5ks Vaječné bílky
  • Flex metla

Fáze 7 /22

Vyšlehaný sníh, který má pevnou špičku, přesuňte stěrkou do malé misky.

Fáze 8 /22

Do mísy robotu vložte změklé máslo a stiskněte "Start".

  • 150g Máslo
  • Šlehač

Fáze 9 /22

Pokračujte ve šlehání stisknutím tlačítka "Start", aby máslo zbělalo a nabylo na objemu. Mezitím si rozpusťte v malé misce máslo na vymazání formy.

  • 150g Máslo
  • 15g Máslo na vymazání formy
  • Šlehač

Fáze 10 /22

Do mísy robotu přidejte polovinu množství ze zbylého cukru a stiskněte "Start". Poté stěrkou setřete boky mísy.

  • Šlehač

Fáze 11 /22

Přisypte zbytek cukru, stiskněte "Start" a pokračujte ve šlehání másla.

  • Šlehač

Fáze 12 /22

Stiskněte "Start" a pramínkem v průběhu 2 min přilévejte olej.

  • 70g Řepkový olej
  • Šlehač

Fáze 13 /22

Připravte si vaječné žloutky. Stiskněte "Start" a nechejte do mísy robotu spadnout jeden žloutek po druhém s 15 sekundovým rozestupem.

  • 5ks Vaječné žloutky
  • Šlehač

Fáze 14 /22

Stiskněte "Start" a pramínkem do mísy přilévejte podmáslí, dokud se celé nevmíchá do směsi.

  • 100g Podmáslí
  • Šlehač

Fáze 15 /22

Troubu předehřejte na 160 °C horkovzduch. Rošt je ve středu trouby.

Fáze 16 /22

Stiskněte "Start" a přidejte javorový sirup. Po 1 minutě přidejte višňovici a po dalších 2 minutách přidejte šťávu z višní.

  • 20g Javorový sirup
  • 20g Višňovice
  • 4pl. Nálev z višní
  • Šlehač

Fáze 17 /22

Mísu vyjměte z robota a položte ji na pracovní plochu. Na mísu položte síto, do kterého nasypte celozrnnou mouku, polohrubou mouku, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Vše prosejte do mísy. Přisypte také rozmixované pekany a stěrkou co nejméně pohyby zapracujte do těsta.

  • 80g Pekanové ořechy
  • 30g Celozrnná mouka
  • 120g Polohrubá mouka
  • 1špet. Sůl
  • 5g Prášek do pečiva
  • 3g Jedlá soda

Fáze 18 /22

Do směsi v míse robota postupně přidejte vyšlehaný sníh. Opatrně jej vždy stěrkou do těsta zapracujte, než přidáte další část sněhu, abyste nepřišli o nadýchané těsto. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte do těsta višně.

  • 150g Višně ve vlastní šťávě

Fáze 19 /22

Před nalitím těsta do formy formu pečlivě vymažte mašlovačkou namočenou v rozpuštěném másle.

  • 15g Máslo na vymazání formy

Fáze 20 /22

Vymazanou formu rovnoměrně litím přímo z mísy naplňte těstem. Povrch uhlaďte stěrkou.

Fáze 21 /22

Vložte do trouby a pečte zhruba 50-53 minut. Záleží, jak vysokou máte formu, jaký má materiál a také vy sami znáte nejlépe svou troubu. Bábovku je dobré po nějaké době v troubě přikrýt alobalem, aby se nezačala na povrchu pálit. Ke konci doby pečení píchneme do nejvyššího místa těsta dřevěnou špejlí a pokud se na ni nic nepřichytilo, bábovku z trouby vyjměte a nechejte ji 3 min odpočívat na pracovní ploše.

Fáze 22 /22

Následně bábovku vyklopte na mřížku a jakmile vychladne, servírujte ji posypanou moučkovým cukrem.