Ledové vánoční poleno s malinami, bílou čokoládou a pistáciemi
- Celková doba 11 hod. 40 min
- 10 min
Příprava - 6 hod.
Vaření - 5 hod. 30 min
Chlazení
Přísady
6 os.
10 cl Polohustá smetana s 30 % tuku
1 Maliny
Jedlé vánoční ozdoby
10 g Moučkový cukr
180 g Mražené maliny
40 g Krupicový cukr
1 Citron (šťáva a kůra)
0.5 Agar-agar (1 g)
50 g Celé pistácie
25 g Krupicový cukr
10 g Máslo
100 g Bílá čokoláda
4 Žloutky
30 g Krupicový cukr
1 pl. Vanilkový extrakt
30 cl Polohustá smetana s 30 % tuku
60 g Drcené sušenky speculoos
Příslušenství
Flex metla
Příprava
Fáze 1 /10
Dno dortové formy o rozměrech 20 cm x 8 cm x 5 cm vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
Fáze 2 /10
V malé misce smíchejte cukr a agar-agar.
Fáze 3 /10
Maliny, citronovou šťávu a směs cukru a agaru dejte do hrnce. Za stálého míchání vařte 1 minutu na mírném ohni. Nechejte vychladnout a poté nalijte do formy. Nechejte 30 minut vychladit v lednici.
Fáze 4 /10
Nasypte cukr a pistácie do hrnce. Na mírném ohni směs míchejte stěrkou, dokud není pěkně zkaramelizovaná. Rychle přidejte máslo a promíchejte. Pistácie přemístěte na pečicí papír. Nechejte vychladnout. Pár pistácií si odložte na ozdobu a zbytek rozdrťte nožem.
Fáze 5 /10
V míse mixéru s připojenou metlou ušlehejte smetanu. Stiskněte Start. Smetanu dejte stranou do lednice. Mísu neumývejte.
Fáze 6 /10
Oddělte bílky od žloutků.
Fáze 7 /10
Žloutky a cukr nalijte do mísy a ihned promíchejte. Směs zahřejte ve vodní lázni. Míchejte stěrkou, dokud se směs nezpění. Přidejte bílou čokoládu a nechejte rozpustit. Nalijte směs do mísy mixéru. Stiskněte Start.
Fáze 8 /10
Přidejte trochu smetany do směsi žloutku a bílé čokolády a jemně promíchejte v míse mixéru s připojenou metlou. Zakončete zbývající smetanou a pistáciemi. Vyklopte maliny, posypte jimi rozdrcené sušenky a lehce je přitlačte.
Fáze 9 /10
Vánoční poleno umístěte alespoň na 5 hodin do mrazáku.
Fáze 10 /10
Smetanu vyšlehejte do tuha. Vyjměte vánoční poleno z formy. Pomocí lžičky nebo sáčku ozdobte poleno smetanou, poté pistáciemi, malinami a vánočními ozdobami. Dejte do lednice. Před podáváním posypte cukrem.