Jahodový dort s krémem
- Celková doba 11 hod.
- 1 hod.
Příprava - 0 min
Vaření - 10 hod.
Chlazení
Přísady
8 os.
1 Piškotové těsto
6 cl Voda
60 g Cukr
48 cl Plnotučné mléko
1 Vanilkový lusk
45 g Cukr
3 díl. Žloutky
45 g Kukuřičný škrob
45 g Cukr
50 g Máslo
210 g Máslo
375 g Jahody
150 g Marcipán
Příslušenství
Flex metla Šlehač
Příprava
Fáze 1 /20
Tento recept vyžaduje základní přípravu: piškotové těsto. Budete ho potřebovat v kroku 3. Recept na piškotové těsto najdete v bloku „Příprava“ po návratu na hlavní obrazovku receptu.
Fáze 2 /20
Marcipán rozválejte na pracovní ploše na tenko, pomocí vykrajovátka na těsto vykrojte kruh o průměru 20 cm a dejte stranou.
Fáze 3 /20
Piškotový základ upečte ve formě o průměru 26 cm. Po vychladnutí položte na prkénko. Položte ruku na střed piškotu a vodorovně ho rozřízněte pomocí nože na chléb. Udržujte stejnou řeznou polohu a otáčejte dortem pomocí druhé ruky. Jakmile je piškot prokrojený po celém obvodu, dokrojte jej ke středu. Z piškotů vykrajovátkem utvořte kruhy o průměru 20 cm. Dejte stranou.
Fáze 4 /20
K přípravě cukrářského krému svařte v hrnci mlékos s cukrem a vanilkovými semínky za pravidelného míchání vařečkou.
Fáze 5 /20
Do stroje dejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Stiskněte "Start".
Fáze 6 /20
Stiskněte "Start" a poté do směsi nakapejte horkou mléčnou směs a nechte stroj běžet.
Fáze 7 /20
Vše vložte do hrnce a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Vařte 3 minuty do zhoustnutí. Sundejte z plotny.
Fáze 8 /20
Přidejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte. Směs nalijte na pekáč, pevně přikryjte potravinářskou fólií tak, že se bude dotýkat krému a nechte 2 hodiny v lednici.
Fáze 9 /20
Chcete-li připravit sirup, přiveďte cukr a vodu k varu v čistém hrnci. Nechte vychladnout.
Fáze 10 /20
Jahody omyjte, zbavte zelených částí a nakrájejte na půlky.
Fáze 11 /20
Cukrářskou formu na dort vyložte acetátovou fólií. Na dno položte piškot. Potřete sirupem.
Fáze 12 /20
Naskládejte jahody, některé navrch směrem nahoru a zbytek po stranách, pevně přitisknuté k acetátové fólii.
Fáze 13 /20
Vychladlý cukrářský krém nalijte do mísy stroje. Stiskněte "Start".
Fáze 14 /20
Máslo odvažte a mírně nechte změknout.
Fáze 15 /20
Stiskněte "Start" a po lžících přidávejte máslo. Čas od času špachtlí oškrábejte okraje mísy, aby se uvolnilo máslo, které se nesmíchalo se zbytkem. Směs by měla být dokonale hladká.
Fáze 16 /20
Nalijte trochu krému do formy na dort. Malou stěrkou směs dobře rozetřete po okrajích, aby jahody dobře seděly na místě.
Fáze 17 /20
Doprostřed položte zbylé jahody, aby byl koláč celý pokrytý ovocem.
Fáze 18 /20
Zakryjte druhou vrstvou krému až 1 cm od okrajů a navrch položte druhý piškot. Potřete sirupem.
Fáze 19 /20
Znovu potřete tenkou vrstvou krému a poté opatrně potáhněte marcipánem. Dort dejte alespoň na 8 hodin do lednice.
Fáze 20 /20
Odstraňte cukrářskou formu. Ozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou, čerstvými jahodami nebo marcipánovými květy.