Brioškové těsto
Tefal
Recept od Tefal

Brioškové těsto

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 26 hod. 55 min
  • Příprava
    30 min
  • Vaření
    25 min
  • Chlazení
    26 hod.

Přísady

6 os.

  • 120 g Poloslané máslo

  • 3 cl Mléko

  • 10 g Čerstvé pekařské droždí

  • 3 Vejce

  • 310 g Hladká mouka

  • 2 špet. Sůl

  • 40 g Cukr

  • 1 Žloutek

  • Perlový cukr

Příslušenství

  • Hnětací hák
    Hnětací hák

Příprava

Fáze 1 /12

Pozor, tato příprava vyžaduje 12 až 24 hodin.

Fáze 2 /12

Vyjměte máslo z lednice 1 hodinu před přípravou těsta a nakrájejte ho na kostičky v samostatné misce. Můžete ho také dát do mikrovlnné trouby na 5-10 sekund, aby mírně změklo (aniž by se rozpustilo).

  • 120g Poloslané máslo

Fáze 3 /12

Přidejte do přístroje mléko a nechte droždí 5 minut rozpustit.

  • 3cl Mléko
  • 10g Čerstvé pekařské droždí
  • Hnětací hák

Fáze 4 /12

Přidejte vejce, mouku, sůl a cukr a stiskněte tlačítko "Start".

  • 3cl Mléko
  • 10g Čerstvé pekařské droždí
  • 3 Vejce
  • 310g Hladká mouka
  • 2špet. Sůl
  • 40g Cukr
  • Hnětací hák

Fáze 5 /12

Stiskněte znovu "Start" a přidejte kostky másla jednu po druhé. Vždy počkejte, až se každý kousek másla dobře zapracuje.

  • 120g Poloslané máslo
  • Hnětací hák

Fáze 6 /12

Otevřete hlavu a pomocí stěrky zvedněte těsto ze dna mísy. Poté zavřete hlavu a stiskněte "Start".

  • Hnětací hák

Fáze 7 /12

Těsto přikryjte a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.

Fáze 8 /12

Těsto propracujte tak, že ho 5-6x v míse přeložíte. Poté ho přikryjte čistou utěrkou a nechte přes noc v lednici.

Fáze 9 /12

Formu na briošky vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto lehce v rukou propracujte, aby se prohřálo.

Fáze 10 /12

Těsto rozdělte na 6 kuliček o stejné hmotnosti. Vložte je do formy a nechte na teplém místě 2 až 3 hodiny kynout. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.

Fáze 11 /12

Předehřejte si troubu na 180 stupňů.

Fáze 12 /12

Briošky potřete žloutkem, posypte perlovým cukrem a pečte 25 minut na 180 stupňů.

  • 1 Žloutek
  • Perlový cukr