Skořicová brioška
- Celková doba 3 hod. 55 min
- 30 min
Příprava - 25 min
Vaření - 3 hod.
Chlazení
Přísady
2 os.
Těsto na briošku:
200 g Mouka na pečení
30 g Cukr krupice
1 čl Skořice
1 špet. Sůl
9 g Čerstvé droždí
7.5 cl Plnotučné mléko
75 g Celá vejce
30 g Změklé máslo
Náplň:
80 g Změklé máslo
80 g Hnědý cukr
1 čl Skořice
1 Žloutek
Citronová poleva:
0.5 Citron
30 g Moučkový cukr
50 g Tavený sýr
Příslušenství
Hrnec/kastrol
Příprava
Fáze 1 /8
Příprava těsta na briošku: Dejte mouku, cukr a skořici do mísy kuchyňského robotu. Přidejte sůl na jednu stranu a kypřicí prášek na druhou, aby se nesměsily. Začněte míchat, přidejte mléko a poté celá vejce. Hněťte, dokud těsto nebude hladké a jednotné. Poté přidejte máslo a znovu hněťte, dokud se nevsákne, a pokračujte v hněcení dalších 5 minut.
Fáze 2 /8
Z těsta vytvořte kouli a vložte ji do mísy přikryté vlhkou utěrkou. Nechte kynout minimálně 1 hodinu a 30 minut, ideálně při 25 °C, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Fáze 3 /8
Vyjměte těsto a ručně jej prohněťte, aby se odstranil vzduch. Pro snadnější tvarování jej vložte na 15 minut do lednice.
Fáze 4 /8
Mezitím si připravte polevu. V misce vyšlehejte máslo s hnědým cukrem a skořicí. Těsto položte na lehce pomoučenou plochu. Vyválejte obdélník o rozměrech přibližně 35 x 20 cm a potřete ho skořicovým máslem. Srolujte těsto do tvaru válce a dejte na 15 minut chladit.
Fáze 5 /8
Vyjměte těsto srolované do tvaru válce a nakrájejte jej na šest plátků. Položte 3 plátky vedle sebe do každé mini zapékací formičky a nechte těsto kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.
Fáze 6 /8
Předehřejte troubu na 180 °C.
Fáze 7 /8
Potřete plátky briošky zbytkem vejce a pečte 25 minut.
Fáze 8 /8
Příprava citronové polevy: Vymačkejte citronovou šťávu. Dejte všechny ingredience do misky a šlehejte několik minut, dokud směs nebude hladká. Jakmile budou plátky briošky teplé nebo zcela vychladlé, přelijte je polevou.