Bílý chléb
- Celková doba 3 hod. 20 min
- 40 min
Příprava - 25 min
Vaření - 2 hod. 15 min
Chlazení
Přísady
6 os.
32 cl Voda
20 g Čerstvé pekařské droždí
500 g Hladká mouka
10 g Sůl
Příslušenství
Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /8
V samostatné misce rozpusťte droždí ve vodě po dobu 10 minut.
Fáze 2 /8
Přidejte mouku a sůl do mísy přístroje.
Fáze 3 /8
Stiskněte tlačítko "Start" a během programu postupně přidávejte směs vody a droždí.
Fáze 4 /8
Těsto ihned přikryjte utěrkou a nechte 45 minut odpočívat na teplém místě.
Fáze 5 /8
Položte těsto na pomoučený povrch. Rukou jej zploštěte do čtvercového tvaru. Přehněte rohy směrem ke středu a znovu vyrovnejte. Opakujte překlad podruhé. Vytvarujte kulatý bochník a položte ho na plech. Povrch těsta lehce navlhčete a přikryjte vlhkou utěrkou. Nechte opět 90 minut odpočívat na teplém místě.
Fáze 6 /8
Předehřejte troubu na 230 stupňů.
Fáze 7 /8
Povrch chleba znovu navlhčete mašlovačkou s vodou. Několikrát nařízněte povrch nožem. Chleba pečte 25 minut při 230 stupních.
Fáze 8 /8
Před konzumací nechte vychladnout na mřížce.