Chléb Matloua
- Celková doba 2 hod. 4 min
- 15 min
Příprava - 4 min
Vaření - 1 hod. 45 min
Chlazení
Přísady
4 os.
2 Prášek do pečiva
1 pl. Cukr
30 cl Teplá voda
400 g Hladká bílá mouka
100 g Extra jemná semolina
0.5 čl Sůl
1 pl. Teplá voda
Příprava
Fáze 1 /8
Smíchejte droždí a cukr s teplou vodou. Směs dejte stranou.
Fáze 2 /8
Do mísy nasypte mouku, semolinu, sůl a směs droždí, cukru a vody. Dobře promíchejte. Těsto by mělo být lepivé.
Fáze 3 /8
Položte těsto na pracovní plochu, pomoučněte ruce, jednou rukou těsto natáhněte a přeložte. Opakujte stejný postup 4krát nebo 5krát. Znovu vytvořte kouli.
Fáze 4 /8
Vložte těsto do olejem vymazané mísy. Přikryjte a nechejte 1 hodinu kynout na místě bez průvanu.
Fáze 5 /8
Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Prohněťte a vytvarujte 5 kuliček. Vyčkejte 5 minut, než vyválíte na placku.
Fáze 6 /8
Těsto nechejte 45 minut kynout.
Fáze 7 /8
Před přidáním surovin rozehřejte pánev lehce potřenou olivovým olejem na středním plameni, dokud ukazatel Thermo-Signal zcela nezčervená.
Fáze 8 /8
Placičky opékejte asi 7 minut z každé strany dozlatova.