Špízy yakitori s kuřecím a houbami
- Celková doba 1 hod. 22 min
- 10 min
Příprava - 12 min
Vaření - 1 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
600 g Kuřecí plátky
300 g Žampiony portobello
12 cl Sójová omáčka
12 cl Rýžové víno
6 pl. Rýžový ocet
50 g Hnědý cukr
3 strou. Sekaný česnek
5 pl. Strouhaný zázvor
3 Jarní cibulky, nakrájené
1 Kuchyňský olej ve spreji
Příslušenství
Gril Základní grilovací deska
Příprava
Fáze 1 /9
V misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet, hnědý cukr, česnek a zázvor. Omáčku rozdělte do 2 malých misek. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a dejte ho do první misky s marinádou. Zakryjte a nechte asi 1 hodinu v chladničce.
Fáze 2 /9
Žampiony rozkrojte na poloviny (pokud jsou malé, nechte je vcelku). Dejte je do druhé misky s marinádou. Bambusové špízy namočte na 15 minut do vody.
Fáze 3 /9
Jakmile je kuře marinované, napíchněte kostky na špízy. Marinádu dejte stranou. I houby napíchněte na špejle.
Fáze 4 /9
Přístroj zapněte. Zapněte nádobu č. 1. Ujistěte se, že jste vložili desku do nádoby č.1. Nastavte program GRIL na 12 minut při teplotě 200 °C. Suroviny do nádoby ještě nedávejte. Přístroj automaticky zahájí předehřívání. Zapněte nádobu č. 2. Nastavte program ZELENINA na 12 minut při teplotě 180 °C. Na desku v nádobě č. 2 položte houbové špízy. Stiskněte tlačítko START, abyste zahájili přípravu v obou nádobách.
Fáze 5 /9
Až přístroj zapípá a na displeji zobrazí „Přidat“, je předehřívání grilu dokončeno. Na desku v nádobě č. 1 položte kuřecí špízy, zastříkněte je olejem a nádobu zavřete. Pečení se zahájí automaticky.
Fáze 6 /9
V polovině grilování špízy otočte a pokapejte trochou marinády.
Fáze 7 /9
Zkontrolujte, zda jsou špízy upečené. V případě potřeby přidejte ještě pár minut.
Fáze 8 /9
Zbylou marinádu zahřívejte na pánvi, dokud mírně nezhoustne.
Fáze 9 /9
Špízy ihned podávejte posypané jarní cibulkou a se zbytkem omáčky.