Česnekový chléb
- Celková doba 1 hod. 55 min
- 20 min
Příprava - 35 min
Vaření - 1 hod.
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
8 os.
325 ml vody
40 g cukru
5 g sušeného droždí
20 g hladké mouky
480 g hladké mouky
2 lžičky soli
10 ml olivového oleje
50 ml olivového oleje
4 strou. česneku
5 vět. petrželky
4 vět. tymiánu
Sůl na dochucení
100 g sýra, pikantního, nejlépe horského
Příslušenství
Flex metla Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /15
Do mísy stroje dejte teplou vodu s cukrem, suché droždí a mouku. Stiskněte "Start".
Fáze 2 /15
Poté nechte 15 minut odpočinout.
Fáze 3 /15
Ke směsi přidejte další mouku, olivový olej a sůl a stiskněte "Start".
Fáze 4 /15
Těsto položte na pomoučený povrch. Rukou vytlačte do čtvercového tvaru. Přeložte strany směrem ke středu a znovu vyrovnejte.
Fáze 5 /15
Z těsta vytvarujte kulatý bochník a položte na plech překladem dolů vyložený pečicím papírem. Povrch těsta lehce naolejujte a přikryjte vlhkou utěrkou.
Fáze 6 /15
Nechte opět 1 hodinu kynout na teplém místě.
Fáze 7 /15
Troubu předehřejte na 240 stupňů a pečte asi 30 minut (nesmí příliš ztmavnout), poté nechte lehce vychladnout.
Fáze 8 /15
Zatímco se chléb peče, připravte si náplň z bylinkového oleje.
Fáze 9 /15
Nejprve oloupejte a nakrájejte česnek najemno a poté jej vložte do malé misky.
Fáze 10 /15
Otrhejte tymián a petrželovou nať a přidejte je do misky s česnekem.
Fáze 11 /15
Sýr nastrouhejte a dejte stranou.
Fáze 12 /15
Do směsi česneku, tymiánu a petržele přidejte olivový olej a dochuťte solí.
Fáze 13 /15
Chléb několikrát podélně a příčně prořízněte až téměř ke dnu tak, abyste vytvořili asi 2 cm "kostky" na povrchu.
Fáze 14 /15
Chléb potřete směsí bylinkového oleje, zejména v prohlubních, a posypte sýrem.
Fáze 15 /15
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut, dokud se sýr nerozpustí.