Zeleninové gyozy a sójová omáčka s twistem
- Celková doba 2 hod. 10 min
- 2 hod.
Příprava - 10 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
200 g Extra pevné tofu
12 cl Sójová omáčka
2 čl Sezamový olej
1 čl Hnědá miso pasta
1 špet. Bílý pepř
80 g Bílé zelí
80 g Červené zelí
Hrubá sůl
50 g Mrkev
50 g Bílá cibule
2 Jarní cibulky
50 g Hlíva ústřičná
50 g Houževnatec jedlý
1 strou. Česnek
1 pl. Zázvor
3 pl. Bramborový škrob
1 sáč. Čerstvé obaly na gyozy
15 cl Voda
1 Limetka
1 pl. Chilli olej
Zlatý sezam na omáčku a ozdobu
1 Malá červená chilli paprička na ozdobu
Příslušenství
Pánev
Příprava
Fáze 1 /14
Vyjměte tofu z obalu a osušte ho zabalíním do papírového ubrousku nebo čisté kuchyňské utěrky a položte na něj plochý, těžký předmět (například hrnec nebo talíř). Nechte odpočívat 10 minut, dokud se neabsorbuje veškerá tekutina.
Fáze 2 /14
Mezitím si připravte koření na gyozy. V malé misce smíchejte šestinu sójové omáčky, polovinu sezamového oleje, miso pastu a bílý pepř. Rozmixujte a dejte stranou.
Fáze 3 /14
Umyjte a najemno nakrájejte bílé a červené zelí. Smíchejte je v míse s trochou hrubé soli, poté je rukama promněte a nechte stranou, dokud neuvolní vodu.
Fáze 4 /14
Jarní cibulky nakrájejte na prkénku. Zelenou část si ponechte na závěrečné dozdobení a bílé části nakrájejte na malé kousky. Dejte stranou.
Fáze 5 /14
Na prkénku odřízněte konce hlívy ústřičné a houževnatce jedlého—tyto části můžete později použít do vývaru—, pak houby nakrájejte na plátky a nasekejte.
Fáze 6 /14
Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli, mrkev, česnek a zázvor. Dejte bílou cibuli, oba druhy hub, mrkev a jarní cibuli do velké mísy. Přidejte česnek a zázvor, poté dobře promíchejte. Vymačkejte tekutinu ze zelí a přidejte obě zelí do mísy s ostatními ingrediencemi.
Fáze 7 /14
Odstraňte papírový ubrousek a tofu nakrájejte na malé kostky. Přidejte kostky tofu a koření na gyozy do mísy a vše důkladně promíchejte. Jakmile jsou ingredience potaženy kořením, přimíchejte bramborový škrob. Dobře promíchejte a zkontrolujte, zda nejsou směs stále „tekutá“. Podle potřeby přidejte více bramborového škrobu.
Fáze 8 /14
Připravte si talíř s trochou pečicího papíru a posypaný bramborovým škrobem. To zabrání přilepení gyoz na papír. Do dlaně si vezměte obal na gyozy. Lžičkou dejte malé množství náplně do středu obalu. Navlhčete si prst v misce vody a nakreslete kruh kolem vnější čtvrtiny obalu navlhčeným prstem, dokud není celý okraj mokrý.
Fáze 9 /14
Přeložte obal na polovinu přes náplň a prsty jej uprostřed přitiskněte (ale ještě neuzavírejte). Pomocí palce a ukazováčku začněte dělat záhyby na horní části obalu, jednou za každý centimetr směrem od středu k pravé straně. Když skládáte každý záhyb, pevně jej přitiskněte k zadní části obalu palcem a ukazováčkem druhé ruky. Udělejte 3 až 4 záhyby.
Fáze 10 /14
Pokračujte na levou stranu gyozy. Začněte dělat záhyby od středu směrem k levé straně. Pevně přitiskněte záhyby (ujistěte se, že v obalu nezůstaly vzduchové kapsy) a vytvarujte gyozy, aby vypadaly hezky. Předtím, než náplň začne uvolňovat vlhkost v obalech, zakryjte gyozy potravinářskou fólií nebo je uložte na chladném místě, aby ztuhly.
Fáze 11 /14
Rozehřejte pánev a počkejte, dokud Thermal-Signal zcela nezčervená, než přidáte ingredience. Jakmile je pánev horká, přidejte gyozy do jedné vrstvy, zploštělou stranou dolů (ve tvaru kruhu, aniž byste něco dali do středu pánve). Vařte asi 3 minuty, dokud spodní části gyoz nebudou zlatavé.
Fáze 12 /14
Poté do pánve přidejte 150 ml vody. Ihned přikryjte pokličkou, trochu snižte teplotu a gyozy povařte v páře asi 5 minut, dokud se většina vody neodpaří. Odstraňte pokličku a nechte zbytek vody odpařit. Po obvodu pánve přidejte zbylý sezamový olej. Vařte odkryté po dobu 2 minut, dokud gyozy nebudou velmi křupavé. Proces opakujte s dalšími gyozami.
Fáze 13 /14
Mezitím si připravte omáčku. V misce smíchejte zbytek sójové omáčky, limetkovou šťávu a chilli olej, poté přidejte sezamová semínka.
Fáze 14 /14
Gyozy položte na velký talíř. Omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte červenou chilli papričku na plátky a omyjte a nasekejte jarní cibulky. Posypte gyozy jarní cibulkou, chilli a sezamovými semínky. Podávejte s chilli olejem.