Jahodový džem
- Celková doba 55 min
- 10 min
Příprava - 35 min
Vaření - 10 min
Chlazení
Přísady
6 os.
1.5 kg Jahody
900 g Krupicový cukr
1 Citron (šťáva)
Příprava
Fáze 1 /5
Jahody omyjte a oloupejte. Pokud jsou velké, rozkrojte je napůl nebo na čtvrtky. Vložte je do velké nádoby s cukrem. Smíchejte a nechte 10 minut odstát, aby jahody pustily šťávu.
Fáze 2 /5
Vše nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Mezitím si připravte nádobu s vodou a malou naběračku.
Fáze 3 /5
Když se džem začne vařit, snižte plamen, aby nepřetekl. Naběračkou odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu. Naběračku opláchněte v nádobě s vodou. Nechte vařit asi 35 minut za pravidelného míchání.
Fáze 4 /5
Po uvaření džemu přidejte citronovou šťávu a nalijte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete víčka a sklenice otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Fáze 5 /5
Podávejte s palačinkami, toastem atd.