Revani (Řecký krupicový koláč)
- Celková doba 40 min
- 20 min
Příprava - 20 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
550 g Cukr
60 cl Voda
1 Citron (kůra a kůra)
1 tyč. Skořice
2 pl. Med
8 Vejce
220 g Cukr
2 pl. Tekutý vanilkový extrakt
250 g Rozpuštěné máslo
200 g Jemná krupice
200 g Mouka
20 g Prášek do pečiva
1 Citrónová kůra)
80 g Pistácie
Příprava
Fáze 1 /8
Začněte přípravou sirupu, aby měl čas vychladnout. V hrnci smíchejte vodu a cukr. Přidejte citronovou kůru, skořici a med. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 10 minut. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Fáze 2 /8
Troubu předehřejte na 190°C.
Fáze 3 /8
Kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání nebo elektrickým šlehačem šlehejte vejce a cukr asi 5 minut. Směs by měla zbělat a zpěnit do vzdušné a lehké konzistence.
Fáze 4 /8
Za stálého šlehání postupně přidávejte rozpuštěné máslo (ne příliš horké) a vanilku.
Fáze 5 /8
Do mísy prosejte jemnou krupici, mouku a prášek do pečiva. Dobře promíchejte. Pomocí stěrky směs jemně přidejte do směsi vejce/cukr. Směs by měla být hladká.
Fáze 6 /8
Pánev o průměru 28 cm vymažeme máslem a vlijeme do ní těsto. Vložte koláč do trouby a sejměte rukojeť Ingenio. Pečte 20 minut. Zkontrolujte špičkou nože. Měl by vyjít suchý.
Fáze 7 /8
Vychladlý sirup rovnoměrně nalijte na horký koláč, dbejte na to, aby se dobře vsákl. Nechte koláč absorbovat sirup a zcela vychladnout.
Fáze 8 /8
Před podáváním ozdobte nakrájenými pistáciemi.
