Plněná focaccia - recept Hrnce a pánve | Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Plněná focaccia

ratings.0

- /5 -

  • Celková doba 3 hod. 20 min
  • Příprava
    25 min
  • Vaření
    25 min
  • Chlazení
    2 hod. 30 min

Přísady

6 os.

  • 25 cl Teplá voda

  • 1 sáček Sušené pekařské droždí (5 g)

  • 380 g Mouka

  • 1 čl Moučkový cukr (6 g)

  • 1 čl sůl (5 g)

  • 2 pl. Olivový olej (22 g)

  • 100 g Artyčoková smetana

  • 1 strou. Stroužek česneku

  • 1 čl Semena fenyklu

  • 2 pl. Olivový olej

  • 75 g Špenát

  • 30 g Hobliny parmazánu

  • 30 g Pancetta, nakrájená na plátky

  • Sůl, pepř

  • 2 pl. Olivový olej

  • Čerstvý rozmarýn

  • Čerstvý tymián

  • Mořská sůl

Příprava

Fáze 1 /10

Připravte těsto na focacciu: v míse smíchejte vodu a droždí. Nechte 5 minut odstát, aby se droždí rozpustilo.

  • 25cl Teplá voda
  • 1sáček Sušené pekařské droždí (5 g)

Fáze 2 /10

Mouku, cukr, sůl, olivový olej a směs vody a droždí nasypte do mísy kuchyňského robota s hnětacím hákem. Hněťte 5 minut na střední rychlost. Pokračujte v hnětení při vyšší rychlosti po dobu 5 minut. Odstraňte hák a přikryjte mísu vlhkým hadříkem nebo potravinářskou fólií. Nechte 2 hodiny odstát. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

  • 25cl Teplá voda
  • 1sáček Sušené pekařské droždí (5 g)
  • 380g Mouka
  • 1čl Moučkový cukr (6 g)
  • 1čl sůl (5 g)
  • 2pl. Olivový olej (22 g)

Fáze 3 /10

Mezitím si připravte oblohu. Do malého mixéru nalijte artyčokovou smetanu, oloupaný česnek, fenyklová semínka a polovinu olivového oleje. Šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. Okořeňte dle chuti a dejte stranou do lednice.

  • 100g Artyčoková smetana
  • 1strou. Stroužek česneku
  • 1čl Semena fenyklu
  • 2pl. Olivový olej

Fáze 4 /10

Rozpálíme pánev a přidáme zbývající olivový olej. Přidejte špenát a dochuťte solí. Smíchejte dohromady a přikryjte. Nechte vařit 2 až 3 minuty. Uvařený špenát dáme na talíř a dáme stranou do lednice.

  • 2pl. Olivový olej
  • 75g Špenát

Fáze 5 /10

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, položte ho na dobře pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na dvě části. Vytvořte dvě rovnoměrné kuličky a přikryjte čistou vlhkou utěrkou. Nechte 15 minut odpočívat.

Fáze 6 /10

Troubu předehřejte na 210°C.

Fáze 7 /10

Na pomoučené pracovní ploše prsty vyválejte první kouli těsta, přičemž dávejte pozor, abyste začínali od středu a pracovali směrem ven, aby těsto zůstalo kulaté a zároveň se odstranily případné vzduchové bubliny. Vložte do 30 cm pánve Ingenio. Těsto poklademe vařeným špenátem jako na pizzu a necháme 2 cm okraj. Přidejte artyčokovou smetanu a rozetřete po špenátu. Nahoru položte hobliny parmezánu a plátky pancetty.

  • 100g Artyčoková smetana
  • 75g Špenát
  • 30g Hobliny parmazánu
  • 30g Pancetta, nakrájená na plátky

Fáze 8 /10

Druhý kus těsta rozválejte stejným způsobem jako první a poté jej položte na náplně, aby je zcela zakryly (není třeba navlhčit okraje těsta, aby se spojily). V malé nádobě připravte směs z poloviny vody a poloviny olivového oleje. Směsí navlhčete prsty a lehce zatlačte na těsto, abyste vytvořili malé dutinky. Posypte rozmarýnovými a tymiánovými snítky a fleur de sel.

  • 2pl. Olivový olej
  • sní. Čerstvý rozmarýn
  • sní. Čerstvý tymián
  • Mořská sůl

Fáze 9 /10

Vložte focacciu do horké trouby a sejměte rukojeť Ingenio. Do odkapávací misky nalijte malou sklenici vody, abyste vytvořili páru. Nechte vařit 25 minut.

Fáze 10 /10

Focacciu vytáhněte z trouby a potřete povrch olivovým olejem, dokud je horká. Nechte vychladnout. Dobrou chuť.

  • 2pl. Olivový olej