Künefe
- Celková doba 1 hod.
- 15 min
Příprava - 45 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
6 os.
400 g Moučkový cukr
40 cl Voda
1 kus Citron (kůra a dřeň)
1 tyč. Skořicová tyčinka
400 g Kadaif andělské vlasy
200 g Rozpuštěné máslo
300 g Mozzarella, nesolená a zjemněná vidličkou
40 g Drcené pistácie
Příprava
Fáze 1 /9
Začněte přípravou sirupu: v hrnci přiveďte k varu vodu a bílý cukr s kůrou a dužinou z citronu a tyčinky skořice. Vařte 5 minut, jakmile se začne vařit. Poté sirup stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
Fáze 2 /9
Předehřejte si troubu na 200°C.
Fáze 3 /9
Vymažte máslem pánev o průměru 28 cm.
Fáze 4 /9
Jemně uvolněte prameny kadaïfu prsty, abyste je zjemnili. V misce smíchejte kadaïf s rozpuštěným máslem. Polovinu směsi rovnoměrně rozprostřete na pánev.
Fáze 5 /9
Na máslem namazanou vrstvu kadaifu rozprostřete sýr. Přikryjte zbytkem kadaïfu a zatlačte dolů dlaní.
Fáze 6 /9
Vložte pánev do trouby a sejměte rukojeť, pokud používáte pánev Ingenio.
Fáze 7 /9
Künefe pečte 40 minut při 200 °C, dokud nezíská krásně zlatavou barvu.
Fáze 8 /9
Künefe vyjměte z trouby a ještě horké je rovnoměrně pokapte vychladlým sirupem. Nechte 5-6 minut odstát, aby se sirup vstřebal.
Fáze 9 /9
Posypte drcenými pistáciemi a podávejte teplé künefe.