Filety z lososa s pistáciovým pestem a rizotem
- Celková doba 55 min
- 25 min
Příprava - 30 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
25 g Loupané, pražené, nesolené pistácie
0.5 Citron (šťáva)
1 strou. Oloupaný česnek
2 pl. Strouhaný parmazán
0.75 svazek Petrželka
0.5 svazek Koriandr
25 cl Voda
7.5 cl Olivový olej
4 plátek Losos (150 g každý)
1 strou. Rozdrcený česnek
2 pl. Rostlinný olej
1 Malá bílá cibule
100 g Fenykl
20 g Máslo
3 pl. Olivový olej
200 g Rýže Arborio
10 cl Bílé víno
60 cl Zeleninový vývar
60 g Strouhaný parmazán
10 cl Voda
200 g Šlehačka
2 pl. Nasekaná petrželka
Sůl, pepř
40 g Drcené pistácie
Příprava
Fáze 1 /7
Připravte si pesto. Všechny ingredience na pesto smíchejte v misce. Pomocí ručního mixéru nebo klasického mixéru rozmixujte do hladka.
Fáze 2 /7
Připravte si rizoto. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Nakrájejte fenykl.
Fáze 3 /7
Na pánvi rozehřejte třetinu olivového oleje a máslo. Na středním plameni restujte cibuli, dokud nebude průhledná, ale nesmí zhnědnout. Přidejte rýži a promíchejte, aby se obalila máslem (1 minuta). Rýži zalijte bílým vínem a nechejte zcela zredukovat. Zalijte třetinou zeleninového vývaru a na mírném ohni za stálého míchání vařte. Pokračujte v přilévání vývaru, který bude rýže postupně absorbovat, a vařte asi 18 minut. Po uvaření by rýže měla být mírně al dente. Stáhněte z ohně a přikryté dejte stranou.
Fáze 4 /7
Lososa opláchněte v čisté vodě. Osušte jej čistou utěrkou nebo papírovým ubrouskem. Rybu ochuťte špetkou mořské soli Fleur de Sel a pepřem.
Fáze 5 /7
Rozehřejte 24cm pánev na vysokou teplotu a před restováním surovin vyčkejte, dokud ukazatel Thermo-Signal zcela nezčervená. Do nádoby nalijte olej. Přidejte lososa kůží dolů. Nechejte 4 minuty opékat. Lososa otočte a opékejte další 3 minuty. Můžete snížit teplotu.
Fáze 6 /7
Zahřejte pánev s uvařenou rýží na střední teplotu. Přidejte vodu a míchejte, aby rýže změkla. Přidejte nastrouhaný parmazán. Nechejte prohřát a poté přidejte šlehačku. Míchejte, dokud nedojde k mírnému varu. Přidejte pepř a dochuťte.
Fáze 7 /7
Rizoto nandejte lžící na talíře a na něj položte lososa. Navrch naneste pistáciové pesto a posypte drcenými pistáciemi. Ihned podávejte.