Cozonac (rumunský velikonoční chléb)
- Celková doba 4 hod. 53 min
- 25 min
Příprava - 58 min
Vaření - 3 hod. 30 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (18)
Tichá horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence EY552DE0 Nerezová ocel Největší duální horkovzdušná fritéza Tefal 11 litrů EY9428E0 Easy Fry Dual XXL Horkovzdušná fritéza s grilem Tefal Easy Fry & Grill 2v1 Digital EY505D15 Nerezová/Černá Horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill & Steam 3v1 FW201815 Černá Objevte celou řadu
Zobrazit více - Objevte celou řadu -
Přísady
4 os.
80 g Moučkový cukr
13 cl Mléko
150 g Jemně nasekané vlašské ořechy
15 g Hořký kakaový prášek
1 kůra Pomerančový
6 cl Mléko
3 g Sušené pekařské droždí
30 g Moučkový cukr
260 g Speciální mouka na pečivo
3 g Sůl
2 Vejce
1 kůra Pomerančový
1 kůra Citrón
80 g Máslo
1 Žloutek
1 pl. Mléko
Příprava
Fáze 1 /9
Všechny ingredience na náplň nasypte do rendlíku. Míchejte a vařte na mírném ohni asi 8 minut, nebo dokud směs nevytvoří lepkavou pastu. Nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu: směs dále ztuhne.
Fáze 2 /9
Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě (38° až 40°C, dejte pozor, aby nebylo příliš horké, mohlo by to deaktivovat droždí). Droždí určené k rehydrataci dejte do malé misky s mlékem a cukrem. Dobře promíchejte. Nechte 5 minut odpočívat.
Fáze 3 /9
Do velké nádoby nalijte mouku, sůl, kůru, vejce a směs mléka/droždí/cukru. Ručně hněťte 3 minuty.
Fáze 4 /9
Udělejte máslo měkké: vyndejte ho z lednice 1 hodinu předem nebo vložte na 20 sekund do mikrovlnné trouby. Přidejte máslo a těsto hněťte, aby se dobře zapracovalo asi 2 minuty. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
Fáze 5 /9
Vyjměte těsto z nádoby. Na lehce pomoučeném stole těsto přeložte, vezměte konce a táhněte směrem ke středu, abyste vytvořili kouli (celkem vytvořte 10 záhybů).
Fáze 6 /9
Posypte si pracovní plochu a váleček moukou. Těsto rozválíme na velký obdélník 35x25 cm. Navrch rozetřeme ořechovou náplň, asi 0,5 cm od okraje. Obdélník srolujte po šířce do velké klobásy. Roli prodlužte na 50 cm a poté ji rozkrojte napůl. Vezměte dva prameny a zalepte je na jednom konci. Smotejte je k sobě a poté je opatrně vložte do kulatého tvaru do nepřilnavé dortové formy o rozměrech 17 cm v průměru x 7 cm na výšku.
Fáze 7 /9
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte 1,5 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 8 /9
Cozonac potřete žloutkem smíchaným s mlékem. Umístěte formu do zařízení vybaveného deskou. Spusťte proces vaření.
Fáze 9 /9
Horké vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.