Zdravé donuty
- Celková doba 3 hod. 8 min
- 30 min
Příprava - 8 min
Vaření - 2 hod. 30 min
Chlazení
Přísady
4 os.
80 g Plnotučné mléko
20 g Krupicový cukr
0.5 Sušené pekařské droždí (2,3 g)
200 g Hladká bílá mouka
2 g Sůl (asi 1 lžička)
10 g Rostlinný olej
1 Vejce
10 g Změklé máslo
20 g Moučkový cukr
Příslušenství
Základní grilovací deska
Příprava
Fáze 1 /6
Ohřejte mléko v mikrovlnné troubě na teplotu mezi 38 °C a 40 °C. Dávejte pozor, aby mléko nebylo příliš horké, zničilo by kvasinky a kvásek by nevzešel. Dejte droždí do malé misky s teplým mlékem, aby se znovu hydratovalo. Promíchejte metličkou. Nechejte 3 minuty odpočívat. Droždí by se mělo rozpustit.
Fáze 2 /6
Do velké mísy nasypte mouku a sůl. Přidejte olej, vejce a směs mléka/droždí/cukru. Ručně hněťte 1 minutu, poté přidejte změklé máslo a hněťte, dokud se těsto mírně neodlepuje od okrajů mísy (asi 2 minuty). Těsto by mělo být lepivé. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte 2 hodiny kynout. Objem těsta by se měl ztrojnásobit.
Fáze 3 /6
Těsto vyklopte na pomoučenou plochu. Pomocí válečku jemně vyválejte na tloušťku asi 1,5 cm. Vykrajujte donuty kulatým vykrajovátkem o průměru 7 cm. Na střed použijte vykrajovátko o průměru 3 cm. Pokud nemáte vykrajovátka, použijte vhodnou misku nebo sklenici.
Fáze 4 /6
Přeneste donuty na malé čtverečky alobalu lehce potřené olejem. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 30 minut).
Fáze 5 /6
Před pečením donuty jemně potřete trochou neutrálního oleje. Vložte donuty do fritézy Easy Fry se standardním plechem. Zvolte program DORTY na 180 °C na 8 minut. Zkontrolujte, zda jsou již hotové. Měly by být dozlatova opečené.
Fáze 6 /6
Nechejte vychladnout na mřížce a posypte moučkovým cukrem.