Vánoční focaccia
Tefal
Recept od Tefal

Vánoční focaccia

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 2 hod. 32 min
  • Příprava
    10 min
  • Vaření
    22 min
  • Chlazení
    2 hod.

Přísady

6 os.

  • 380 g Mouka na pečivo

  • 30 cl Teplá voda

  • 1 čl Krupicový cukr

  • 1 Sušené pekařské droždí (5 g)

  • 1 čl Sůl

  • 2 pl. Olivový olej

  • 5 cl Voda

  • 5 cl Olivový olej

  • 2 pl. Olivový olej

  • 2 vět. Rozmarýn

  • 4 Sušená rajčata

  • 8 Vypeckované černé olivy

  • 8 Vypeckované zelené olivy

  • 5 g Sůl z Guérande

Příslušenství

  • Šlehač
    Šlehač

Příprava

Fáze 1 /11

Připravte si těsto: ohřejte vodu v mikrovlnné troubě (38 až 40 °C). Dávejte pozor, abyste ji neohřáli příliš, mohlo by to ovlivnit funkci droždí. Droždí rozpusťte v malé misce s mlékem a cukrem. Prošlehejte. Nechejte 5 minut odpočívat, dokud se droždí nerozpustí.

  • 30cl Teplá voda
  • 1čl Krupicový cukr
  • 1 Sušené pekařské droždí (5 g)

Fáze 2 /11

Do mísy mixéru s připojeným mixérem dejte mouku, sůl a olej. Přidejte směs vody, cukru a droždí. Stiskněte Start.

  • 380g Mouka na pečivo
  • 30cl Teplá voda
  • 1čl Krupicový cukr
  • 1 Sušené pekařské droždí (5 g)
  • 1čl Sůl
  • 2pl. Olivový olej

Fáze 3 /11

Pomocí stěrky setřete obsah ze stěn mísy. Stiskněte Start.

Fáze 4 /11

Těsto by mělo být lepivé. Těsto nechejte v míse. Přikryjte utěrkou a nechejte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Fáze 5 /11

V misce smíchejte vodu a olivový olej. Dejte ruce do mísy mixéru a 6x těsto přeložte, aby se do něj dostal vzduch. Nechejte 30 minut odpočívat a tento postup opakujte a těsto přeložte znovu. Nechejte dalších 30 minut odpočívat a postup opakujte a těsto znovu přeložte.

  • 5cl Voda
  • 5cl Olivový olej

Fáze 6 /11

Těsto dejte do olejem vymazané formy o rozměrech 20 x 25 cm. Těsto rozválejte a nechejte 30 minut kynout.

Fáze 7 /11

Focacciu potřete olejem a poté prsty zatlačte do těsta, abyste vytvořili otvory.

  • 2pl. Olivový olej

Fáze 8 /11

Troubu předehřejte na 200 °C.

Fáze 9 /11

Focacciu ozdobte rozmarýnem, nakrájenými rajčaty a olivami. Posypte solí z Guérande.

  • 2vět. Rozmarýn
  • 4 Sušená rajčata
  • 8 Vypeckované černé olivy
  • 8 Vypeckované zelené olivy
  • 5g Sůl z Guérande

Fáze 10 /11

Pečte po dobu 20 minut.

Fáze 11 /11

Vyjměte focacciu z formy a položte na mřížku. Vychutnejte si teplou nebo studenou.