Tartiflette
- Celková doba 1 hod. 10 min
- 30 min
Příprava - 40 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
6 os.
1 kg Tvrdé brambory
Voda
10 g Sůl (2 lžičky)
1 Velká bílá cibule
250 g Uzená slanina
1 špet. Muškátový oříšek
5 cl Suché bílé víno
15 cl Kysaná smetana s 30% obsahem tuku
1 Sýr Reblochon
Pepř
Příprava
Fáze 1 /9
Brambory opláchněte, ale neloupejte. Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a osolte. Přiveďte k varu a vařte na střední teplotě do změknutí (20 až 25 minut). Brambory slijte a před oloupáním je nechte mírně vychladnout. Nakrájejte je na 1 cm silné plátky.
Fáze 2 /9
Předehřejte troubu. Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 180 °C a nastavte dobu pečení na 5 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 3 /9
Cibuli nasekejte na jemno. Na pánvi bez tuku osmahněte nakrájenou cibuli a uzenou slaninu. Dochuťte pepřem, nikoli solí, protože slanina je sama o sobě slaná. Přidejte muškátový oříšek. Průběžně míchejte.
Fáze 4 /9
Když cibule zesklovatí a slanina lehce zhnědne, přilijte bílé víno a zamíchejte. Vařte ještě několik minut, aby se bílé víno odpařilo. Odstavte z plotny a přidejte hustou smetanu.
Fáze 5 /9
Plátky brambor dejte do zapékací mísy o rozměrech 30 cm x 20 cm. Přilijte směs cibule, slaniny a kysané smetany. Špičkou nože rozprostřete brambory mírně od sebe, aby se smetana v míse rovnoměrně rozprostřela.
Fáze 6 /9
Sýr Reblochon nakrájejte na asi 2 cm silné obdélníkové kousky. Naskládejte je na tartiflette.
Fáze 7 /9
Nádobu dejte na mřížku. Zapékací mísu dejte do spodní polohy trouby.
Fáze 8 /9
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 200 °C a nastavte dobu pečení na 40 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 9 /9
Když je tartiflette upečený dozlatova, je hotový. Podávejte s listovým salátem.