Preclíky
- Celková doba 3 hod. 5 min
- 45 min
Příprava - 20 min
Vaření - 2 hod.
Chlazení
Přísady
12 díly
42 g Droždí
5 cl Mléko
25 cl Mléko
5 g Cukr
5 g Sůl
500 g Hladká mouka
40 g Máslo
1 l Voda
3 pl. Prášek do pečiva
10 g Hrubá sůl
10 g Mouka na pracovní plochu
10 g Tuk na vymazání plechu
Příslušenství
Flex metla Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /10
V míse stroje rozdrobte droždí s mlékem a cukrem a stiskněte "Start".
Fáze 2 /10
Poté nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Fáze 3 /10
Ke směsi droždí přidejte sůl, mouku, mléko a máslo a stiskněte "Start".
Fáze 4 /10
Těsto nechte opět kynout asi 30 minut na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 5 /10
Na pomoučené pracovní ploše důkladně ručně prohněťte a vytvarujte váleček.
Fáze 6 /10
Těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů. Z každé části udělejte hada asi 40 cm, uprostřed by měl být silnější. Vytvarujte preclíky a nechte ještě 15 minut kynout.
Fáze 7 /10
Vložte je do lednice a nechte 1 hodinu odkryté. Ke konci hodiny chlazení uvařte v hrnci vodu a rozpusťte v ní jedlou sodu.
Fáze 8 /10
Preclíky jeden po druhém vložte na 30 sekund do vroucí vody s jedlou sodou, vyjměte děrovanou špachtlí a dejte na vymazaný plech. Podle chuti posypte hrubou solí.
Fáze 9 /10
Plech vložte do studené trouby.
Fáze 10 /10
Pečte na 220 stupňů asi 18-20 minut dozlatova.