Osetský koláč s bramborami a sýrem
- Celková doba 2 hod. 10 min
- 20 min
Příprava - 30 min
Vaření - 1 hod. 20 min
Chlazení
Přísady
6 os.
22 cl Voda
16 g Cukr
6 g Sušené droždí
26 cl Kefír
5 cl Zakysaná smetana 20%
750 g Pšeničná hladká mouka
3 špet. Sůl
3.5 cl Rostlinný olej
4 cl Rostlinný olej
350 g Sýr Suluguni / balkánského typu
750 g Oloupané brambory
100 g Máslo
2 Cibule
7.5 cl mléko 3,2 %
5 cl Rostlinný olej
5 g Byliny
2 špet. Sůl
2 špet. Pepř
120 g Máslo
Příslušenství
Hnětací hák Flex metla
Příprava
Fáze 1 /15
V hrnci ohřejte vodu na 30–35 stupňů. Ve vodě rozřeďte cukr a droždí a nechte 12–15 minut odstát.
Fáze 2 /15
Poté přidejte kefír, zakysanou smetanu a promíchejte. Na povrchu by se měla objevit pěna s bublinkami.
Fáze 3 /15
Mouku prosejte přes síto do mísy stroje. Poté přidejte špetku soli.
Fáze 4 /15
Do mísy stroje s moukou a solí nalijte kefír s droždím. Stiskněte "Start".
Fáze 5 /15
Těsto sejměte stěrkou ze stěn a přidejte olej. Stiskněte "Start".
Fáze 6 /15
Pomocí špachtle přeneste těsto do samostatné misky s rostlinným olejem.
Fáze 7 /15
Těsto dejte na teplé místo na 60 minut.
Fáze 8 /15
Hotové těsto rozdělte na 4 části a nechte 15-20 minut kynout.
Fáze 9 /15
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
Fáze 10 /15
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a smažte na rostlinném oleji dozlatova.
Fáze 11 /15
Brambory uvařte, rozmačkejte šťouchadlem, přidejte horké mléko s máslem a dobře promíchejte dohladka. Nechte trochu vychladnout.
Fáze 12 /15
Smíchejte sýr, cibuli, bylinky a bramborovou kaši v samostatné misce. Přidejte pepř a sůl.
Fáze 13 /15
Každý kus těsta dejte na plech a potřete bramborovou náplní. Stočte okraje do středu a sevřete je do kruhu. Vzniklý spoj vmáčkněte dovnitř.
Fáze 14 /15
Ve středu koláčů udělejte nožem malý řez. Vložte do trouby a pečte na 220 stupňů 15-17 minut.
Fáze 15 /15
Hotové koláče potřete kouskem másla. Přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte vychladnout.