Makové spirály
- Celková doba 2 hod. 30 min
- 20 min
Příprava - 35 min
Vaření - 1 hod. 35 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
16 kusů
20 g Čerstvé droždí
100 ml Vlažné mléko
20 g Třtinový cukr
500 g Hladká špaldová mouka
70 g Třtinový cukr
200 ml Vlažné mléko
1 ks Žloutek
1 špet. Sůl
60 g Máslo
300 g Mletý mák
120 g Třtinový cukr
200 ml Horké mléko
180 g Švestkový džem
Mléko
Moučkový cukr
Příslušenství
Hnětací hák Šlehač
Příprava
Fáze 1 /8
Nejprve si připravíme kvásek. Do misky si dáme rozdrobené droždí, lžíci cukru (20 g) a 100 ml mléka. Směs promícháme, přikryjeme a odstavíme na 20 minut na teplé místo, aby se droždí aktivovalo.
Fáze 2 /8
Mezitím si v míse kuchyňského robotu smícháme mouku se zbytkem cukru a soli. Přidáme žloutek, vlažné mléko a aktivované droždí. Stiskneme "START" a hnětacím hákem vše promícháme.
Fáze 3 /8
Jakmile se všechny ingredience spojí, přidáme na kostičky nakrájené máslo, stiskneme "START" a necháme několik minut hníst, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn kuchyňského robotu.
Fáze 4 /8
Těsto přendáme do druhé mísy, kterou přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Fáze 5 /8
Mezitím si připravíme náplň. Do mísy kuchyňského robotu dáme mák, horké mléko, cukr a švestková povidla. Stiskneme "START" a pomocí šlehače necháme náplň promíchat.
Fáze 6 /8
Jakmile těsto vykyne, přeneseme ho na pracovní plochu a ještě ho propracujeme. Rozválíme ho na tenký obdélníkový plát, potřeme připravenou náplní a těsto přeložíme z obou stran dovnitř tak, aby pokrylo celou plochu náplně. Vznikne nám dlouhý úzký pruh, který rozdělíme na 16 dílů. Každý menší pruh dvakrát přetočíme do spirály a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pásy ještě necháme asi 15 minut kynout.
Fáze 7 /8
Spirály pečeme při 180 stupních na 20-25 minut.
Fáze 8 /8
Po upečení je potřeme řídkou směsí moučkového cukru a mléka.
