Makové spirály - recept Kitchen Machines Touch | Tefal
Lucia Knihová (@luckaa_luci)
Recept od Lucia Knihová (@luckaa_luci)

Makové spirály

Hodnocení 5 hvězdiček (průměr)

-/5 -

  • Celková doba 2 hod. 30 min
  • Příprava
    20 min
  • Vaření
    35 min
  • Chlazení
    1 hod. 35 min

Přísady

16 kusů

  • 20 g Čerstvé droždí

  • 100 ml Vlažné mléko

  • 20 g Třtinový cukr

  • 500 g Hladká špaldová mouka

  • 70 g Třtinový cukr

  • 200 ml Vlažné mléko

  • 1 ks Žloutek

  • 1 špet. Sůl

  • 60 g Máslo

  • 300 g Mletý mák

  • 120 g Třtinový cukr

  • 200 ml Horké mléko

  • 180 g Švestkový džem

  • Mléko

  • Moučkový cukr

Příslušenství

  • Hnětací hák
    Hnětací hák
  • Šlehač
    Šlehač

Příprava

Fáze 1 /8

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky si dáme rozdrobené droždí, lžíci cukru (20 g) a 100 ml mléka. Směs promícháme, přikryjeme a odstavíme na 20 minut na teplé místo, aby se droždí aktivovalo.

  • 20g Čerstvé droždí
  • 100ml Vlažné mléko
  • 20g Třtinový cukr

Fáze 2 /8

Mezitím si v míse kuchyňského robotu smícháme mouku se zbytkem cukru a soli. Přidáme žloutek, vlažné mléko a aktivované droždí. Stiskneme "START" a hnětacím hákem vše promícháme.

  • 500g Hladká špaldová mouka
  • 70g Třtinový cukr
  • 200ml Vlažné mléko
  • 1ks Žloutek
  • 1špet. Sůl
  • Hnětací hák

Fáze 3 /8

Jakmile se všechny ingredience spojí, přidáme na kostičky nakrájené máslo, stiskneme "START" a necháme několik minut hníst, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn kuchyňského robotu.

  • 60g Máslo
  • Hnětací hák

Fáze 4 /8

Těsto přendáme do druhé mísy, kterou přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Fáze 5 /8

Mezitím si připravíme náplň. Do mísy kuchyňského robotu dáme mák, horké mléko, cukr a švestková povidla. Stiskneme "START" a pomocí šlehače necháme náplň promíchat.

  • 300g Mletý mák
  • 120g Třtinový cukr
  • 200ml Horké mléko
  • 180g Švestkový džem
  • Šlehač

Fáze 6 /8

Jakmile těsto vykyne, přeneseme ho na pracovní plochu a ještě ho propracujeme. Rozválíme ho na tenký obdélníkový plát, potřeme připravenou náplní a těsto přeložíme z obou stran dovnitř tak, aby pokrylo celou plochu náplně. Vznikne nám dlouhý úzký pruh, který rozdělíme na 16 dílů. Každý menší pruh dvakrát přetočíme do spirály a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pásy ještě necháme asi 15 minut kynout.

Fáze 7 /8

Spirály pečeme při 180 stupních na 20-25 minut.

Fáze 8 /8

Po upečení je potřeme řídkou směsí moučkového cukru a mléka.

  • Mléko
  • Moučkový cukr