Kváskový chléb
- Celková doba 2 hod. 55 min
- 15 min
Příprava - 40 min
Vaření - 2 hod.
Chlazení
Přísady
8 os.
40 cl Voda
25 g Čerstvé droždí
5 g Cukr
525 g Pšeničná hladká mouka
125 g Žitná mouka
75 g Kvásek
15 g Sůl
10 g Slad na pečení
Příslušenství
Flex metla Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /10
Do mísy stroje vlijte vodu, přidejte cukr a droždí a stiskněte "Start".
Fáze 2 /10
Do mísy přidejte mouku, kvásek, sůl a slad a stiskněte "Start".
Fáze 3 /10
Mísu ihned zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
Fáze 4 /10
Těsto položte na pomoučený povrch. Rukou vytlačte do čtvercového tvaru. Přeložte strany směrem ke středu a znovu vyrovnejte.
Fáze 5 /10
Z těsta vytvarujte kulatý bochník a položte na plech vyložený pečicím papírem přehybem dolů.
Fáze 6 /10
Povrch těsta lehce navlhčete a přikryjte vlhkou utěrkou. Necháme opět 1 hodinu kynout na teplém místě.
Fáze 7 /10
Předehřejte troubu na 240 stupňů.
Fáze 8 /10
Těsto posypte moukou a můžete ostrým nožem nebo žiletkou vyříznout do těsta vzor.
Fáze 9 /10
Pečte v troubě 40 minut na 240 stupňů.
Fáze 10 /10
Chléb nechte vychladnout na mřížce.