Koláč ze Sainz-Tropez
- Celková doba 8 hod. 20 min
- 1 hod.
Příprava - 20 min
Vaření - 7 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
1 Brioškové těsto
1 Vejce
20 g Krystalový cukr
4 g Plátky želatiny
22 g Cukr
18.5 cl Mléko
20 g Cukr
60 g Žloutky
20 g Kukuřičný škrob
20 g Cukr
20 g Máslo
1.5 cl Voda z pomerančových květů
15 cl Šlehačka
10 g Moučkový cukr
Příslušenství
Flex metla
Příprava
Fáze 1 /21
Těsto na briošky posypte moukou a vyválejte na kotouč o velikosti formy. Formu vymažte máslem a těsto do ní vložte. Nechte asi 2 hodiny kynout.
1 Brioškové těsto
Fáze 2 /21
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Fáze 3 /21
Rozklepěte vajíčko a jemně jím briošku potřete. Povrch posypte krystalovým cukrem.
1 Vejce 20g Krystalový cukr
Fáze 4 /21
Briošku pečte na 170 stupňů asi 20 minut.
Fáze 5 /21
Briošku nechte vychladnout a poté vyjměte z formy.
Fáze 6 /21
Připravte si polevu: želatinu namočte do velké mísy se studenou vodou.
4g Plátky želatiny
Fáze 7 /21
Na přípravu cukrářského krému svařte mléko s cukrem v hrnci za pravidelného míchání.
22g Cukr 18.5cl Mléko
Fáze 8 /21
Do stroje přidejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Stiskněte Start.
20g Cukr 60g Žloutky 20g Kukuřičný škrob
Flex metla
Fáze 9 /21
Stiskněte tlačítko Start a poté do směsi pomalu vlívejte směs horkého mléka a cukru a nechte stroj běžet.
Flex metla
Fáze 10 /21
Vše vložte do pánve a za stálého míchání metličkou přiveďte směs k varu. Směs by měla zhoustnout.
Fáze 11 /21
Stáhněte z plotny, přidejte scezenou želatinu a promíchejte.
4g Plátky želatiny
Fáze 12 /21
Přidejte studené máslo a znovu míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Dokončete přidáním vody z pomerančových květů. Znovu promíchejte.
20g Máslo 1.5cl Voda z pomerančových květů
Fáze 13 /21
Směs nalijte do zapékací formy, pevně přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala těsta, a nechte 2 hodiny v lednici.
Fáze 14 /21
Do mísy stroje vlijte celou smetanu. Zmáčkněte Start. Vzniklou šlehačku dejte stranou do lednice.
15cl Šlehačka
Flex metla
Fáze 15 /21
Cukrářský krém vložte zpět do mísy stroje. Stiskněte Start.
Flex metla
Fáze 16 /21
Po vyjmutí ze stroje přidejte do krému čtvrtinu šlehačky a jemně promíchejte stěrkou. Pokračujte v míchání, pokaždé přidejte trochu šlehačky. Nechejte 2 hodiny chladit.
Fáze 17 /21
Krém vložte do sáčku s kulatou tryskou o průměru 12 mm.
Fáze 18 /21
Velkým nožem na chleba rozřízněte briošku na polovinu.
Fáze 19 /21
Kolem okraje spodní briošky udělejte kuličky šlehačky. Střed dortu ozdobte zbytkem krému, v případě potřeby střed uhlaďte.
Fáze 20 /21
Vršek briošky položte na krém a jemně přitlačte. Dort dejte ještě alespoň na hodinu do lednice, aby krém úplně ztuhnul.
Fáze 21 /21
Před podáváním posypte vršek moučkovým cukrem.
10g Moučkový cukr