Koláč se zelím a vejcem
- Celková doba 2 hod. 55 min
- 20 min
Příprava - 1 hod. 15 min
Vaření - 1 hod. 20 min
Chlazení
Přísady
6 os.
22 cl Mléko 3,2 %
1 pl. Pšeničná hladká mouka
40 g Cukr
6 g Sušené droždí
400 g Pšeničná hladká mouka
50 g Máslo
1 Vejce
1 špet. Sůl
1 Žloutek
750 g Zelí
1 Cibule
150 g Máslo
3 cl Rostlinný olej
5 Vařená vejce
20 cl Zakysaná smetana 20%
1 špet. Sůl
1 špet. Pepř
1 Žloutek
3 cl Mléko 3,2 %
Příslušenství
Hnětací hák Flex metla
Příprava
Fáze 1 /20
Ohřejte mléko v hrnci na 30–35 stupňů.
22cl Mléko 3,2 %
Fáze 2 /20
V mléce rozpusťte cukr, 1 lžíci mouky, droždí a nechte na teplém místě 12-15 minut odstát. Na povrchu by se měla objevit pěna s bublinkami.
22cl Mléko 3,2 % 1pl. Pšeničná hladká mouka 40g Cukr 6g Sušené droždí
Fáze 3 /20
Mouku prosejte přes síto do samostatné mísy.
400g Pšeničná hladká mouka
Fáze 4 /20
V hrnci rozpusťte máslo.
50g Máslo
Fáze 5 /20
Do mísy stroje vlijte vejce. Stiskněte "Start".
1 Vejce
Flex metla
Fáze 6 /20
K předchozí vaječné směsi nasypte mouku, mléko s droždím, máslo a špetku soli. Stiskněte "Start".
1špet. Sůl
Flex metla
Fáze 7 /20
Těsto seškrábněte stěrkou ze stěn. Stiskněte "Start".
Flex metla
Fáze 8 /20
Těsto dejte do samostatné mísy, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 60 minut na teplém místě.
Fáze 9 /20
Zelí nakrájejte na 5-6 cm proužky. Nakrájejte cibuli na malé kostičky.
750g Zelí 1 Cibule
Fáze 10 /20
Cibuli osmažte v rostlinném oleji.
3cl Rostlinný olej
Fáze 11 /20
Zelí osmažte na másle zvlášť v pánvi asi 20 minut.
150g Máslo
Fáze 12 /20
Smíchejte zelí s cibulí.
Fáze 13 /20
Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a smíchejte se zelnou náplní. Přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.
5 Vařená vejce 20cl Zakysaná smetana 20% 1špet. Sůl 1špet. Pepř
Fáze 14 /20
Čtvrtinu těsta dejte stranou. Zbylé těsto rozválejte na kruh širší než je vaše pečicí forma o 2–3 cm.
Fáze 15 /20
Těsto dejte do pečicí formy vyložené pečicím papírem. Náplň rozprostřete na povrch těsta.
Fáze 16 /20
Ze zbývající čtvrtiny těsta vytvořte na koláči mřížku.
Fáze 17 /20
Koláč zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 20 minut na teplém místě.
Fáze 18 /20
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Fáze 19 /20
Koláč vložte do trouby a pečte 40–45 minut s horkovzdušným ohřevem.
Fáze 20 /20
Pečte na 160 stupňů 25-30 minut. 3 minuty před koncem potřete koláč směsí žloutku a mléka. Na konci koláč přikryjte alobalem.
1 Žloutek 3cl Mléko 3,2 %