Koláč se zelím a vejcem - recept Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Koláč se zelím a vejcem

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 2 hod. 55 min
  • Příprava
    20 min
  • Vaření
    1 hod. 15 min
  • Chlazení
    1 hod. 20 min

Přísady

6 os.

  • 22 cl Mléko 3,2 %

  • 1 pl. Pšeničná hladká mouka

  • 40 g Cukr

  • 6 g Sušené droždí

  • 400 g Pšeničná hladká mouka

  • 50 g Máslo

  • 1 Vejce

  • 1 špet. Sůl

  • 1 Žloutek

  • 750 g Zelí

  • 1 Cibule

  • 150 g Máslo

  • 3 cl Rostlinný olej

  • 5 Vařená vejce

  • 20 cl Zakysaná smetana 20%

  • 1 špet. Sůl

  • 1 špet. Pepř

  • 1 Žloutek

  • 3 cl Mléko 3,2 %

Příslušenství

  • Hnětací hák
    Hnětací hák
  • Flex metla
    Flex metla

Příprava

Fáze 1 /20

Ohřejte mléko v hrnci na 30–35 stupňů.

  • 22cl Mléko 3,2 %

Fáze 2 /20

V mléce rozpusťte cukr, 1 lžíci mouky, droždí a nechte na teplém místě 12-15 minut odstát. Na povrchu by se měla objevit pěna s bublinkami.

  • 22cl Mléko 3,2 %
  • 1pl. Pšeničná hladká mouka
  • 40g Cukr
  • 6g Sušené droždí

Fáze 3 /20

Mouku prosejte přes síto do samostatné mísy.

  • 400g Pšeničná hladká mouka

Fáze 4 /20

V hrnci rozpusťte máslo.

  • 50g Máslo

Fáze 5 /20

Do mísy stroje vlijte vejce. Stiskněte "Start".

  • 1 Vejce
  • Flex metla

Fáze 6 /20

K předchozí vaječné směsi nasypte mouku, mléko s droždím, máslo a špetku soli. Stiskněte "Start".

  • 1špet. Sůl
  • Flex metla

Fáze 7 /20

Těsto seškrábněte stěrkou ze stěn. Stiskněte "Start".

  • Flex metla

Fáze 8 /20

Těsto dejte do samostatné mísy, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 60 minut na teplém místě.

Fáze 9 /20

Zelí nakrájejte na 5-6 cm proužky. Nakrájejte cibuli na malé kostičky.

  • 750g Zelí
  • 1 Cibule

Fáze 10 /20

Cibuli osmažte v rostlinném oleji.

  • 3cl Rostlinný olej

Fáze 11 /20

Zelí osmažte na másle zvlášť v pánvi asi 20 minut.

  • 150g Máslo

Fáze 12 /20

Smíchejte zelí s cibulí.

Fáze 13 /20

Uvařené vejce nakrájejte na malé kostičky a smíchejte se zelnou náplní. Přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.

  • 5 Vařená vejce
  • 20cl Zakysaná smetana 20%
  • 1špet. Sůl
  • 1špet. Pepř

Fáze 14 /20

Čtvrtinu těsta dejte stranou. Zbylé těsto rozválejte na kruh širší než je vaše pečicí forma o 2–3 cm.

Fáze 15 /20

Těsto dejte do pečicí formy vyložené pečicím papírem. Náplň rozprostřete na povrch těsta.

Fáze 16 /20

Ze zbývající čtvrtiny těsta vytvořte na koláči mřížku.

Fáze 17 /20

Koláč zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 20 minut na teplém místě.

Fáze 18 /20

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Fáze 19 /20

Koláč vložte do trouby a pečte 40–45 minut s horkovzdušným ohřevem.

Fáze 20 /20

Pečte na 160 stupňů 25-30 minut. 3 minuty před koncem potřete koláč směsí žloutku a mléka. Na konci koláč přikryjte alobalem.

  • 1 Žloutek
  • 3cl Mléko 3,2 %