Jablečný koláč ve tvaru kytice růží
- Celková doba 2 hod. 40 min
- 1 hod.
Příprava - 1 hod. 10 min
Vaření - 30 min
Chlazení
Přísady
6 os.
1 Sladké křehké těsto
40 g Máslo
35 g Cukr
1 Vejce
40 g Mleté mandle
8 Červená jablka
2 Citrony
15 g Máslo
15 g Cukr
Příslušenství
Šlehač
Příprava
Fáze 1 /21
Tento recept vyžaduje základní přípravu: křehké těsto. Máte ji již připravenou, než budete pokračovat v tomto receptu? Pokud ne, recept na křehké těsto najdete v bloku "Příprava" návratem na hlavní obrazovku receptu. Trvá 2h15: 15min doba přípravy a 2h odpočinutí v lednici
Fáze 2 /21
Křehké těsto na pracovní ploše vyválejte pomocí válečku na tloušťku 3 až 4 mm.
Fáze 3 /21
Formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vložte do ní těsto. Jemně prsty zatlačte na těsto, aby se rozprostřelo až k okraji, přebytečné těsto nechte vyčnívat. Dejte do lednice alespoň na 30 minut.
Fáze 4 /21
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Fáze 5 /21
Do mísy stroje přidejte máslo, předem mírně změklé, a moučkový cukr. Stiskněte "Start".
Fáze 6 /21
Přidejte vejce a stiskněte "Start".
Fáze 7 /21
Přidejte mleté mandle a stiskněte "Start". Měli byste získat hladký mandlový krém.
Fáze 8 /21
Vyjměte korpus z chladničky a přebytečné těsto odřízněte nožem.
Fáze 9 /21
Na těsto položte jeden list pečícího papíru, přikryjte keramickými pečícími perličkami nebo sušenými fazolemi, aby se těsto zatížilo.
Fáze 10 /21
Pečte 15 až 20 minut na 180 stupňů.
Fáze 11 /21
Poté koláčový základ potřete mandlovým krémem a pečte dalších 20 minut při 180 stupních. Dejte stranou.
Fáze 12 /21
Jablka omyjte a nakrájejte kráječem na tenké plátky, přičemž dbejte na to, aby zůstala slupka.
Fáze 13 /21
Plátky jablek namočte do citronové vody, aby nezhnědly.
Fáze 14 /21
Plátky jablek vařte 40 sekund v mikrovlnné troubě a poté je překrojte napůl.
Fáze 15 /21
Vytvarujte růže: na prkénko položte asi 8 až 10 jemných plátků jablek, které se navzájem překrývají. Poté srolujte do růžičky.
Fáze 16 /21
Postup opakujte, abyste získali tolik růží, kolik potřebujete na ozdobení dortu. Dejte stranou.
Fáze 17 /21
Vezměte zbývající plátky jablek a vložte je do hrnce se šťávou z jednoho citronu. Duste asi 10 až 15 minut na středním plameni za pravidelného míchání. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte stranou. Odložte na chladné místo.
Fáze 18 /21
Odstraňte krustu koláče a rovnoměrně rozprostřete jednu vrstvu jablečného pyré.
Fáze 19 /21
Uspořádejte jablečné růžičky a mírně je přitlačte, aby se nehýbaly.
Fáze 20 /21
Růžičky potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem.
Fáze 21 /21
Pečte 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Před podáváním nechte úplně vychladnout.