Hovězí po Burgundsku
- Celková doba 16 hod. 15 min
- 15 min
Příprava - 4 hod.
Vaření - 12 hod.
Chlazení
Přísady
4 os.
1.5 kg Hovězí maso (na bœuf bourguignon)
2 Mrkve
1 Cibule
2 strou. Česnek
75 cl Červené burgundské víno
2 pl. Rostlinný olej
1 hrud. Nesolené máslo
1 pl. Mouka
70 cl Hovězí vývar
1 čl Cukr
1 Bouquet garni
Sůl, pepř
100 g Slanina na kostičky
200 g Žampiony
Příslušenství
Hrnec/kastrol
Příprava
Fáze 1 /10
Hovězí maso nakrájejte den předem na kostičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a na tenké plátky nakrájejte. Hovězí maso, mrkev, cibuli a česnek vložte do vína. Nechte přes noc marinovat v lednici.
Fáze 2 /10
Slijte maso a zeleninu, víno si ponechte. Zeleninu dejte stranou.
Fáze 3 /10
Rozpusťte máslo a polovinu oleje v hrnci. Přidejte maso a opékejte, dokud nezačnou kousky masa hnědnout.
Fáze 4 /10
Přidejte mouku a promíchejte, aby se maso obalilo.
Fáze 5 /10
Vařte 3 minuty a občas promíchejte.
Fáze 6 /10
Přidejte zeleninu, víno, vývar, cukr a svazek bylin. Lehce osolte a opepřete, protože se omáčka zredukuje a zahustí. Přiveďte k mírnému varu.
Fáze 7 /10
Přikryjte poklicí a vařte na nízkém plameni 3 hodiny a 30 minut, občas kontrolujte.
Fáze 8 /10
Na rozehřáté pánvi zahřejte zbývající olej a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Smažte, dokud nebude zlatavá.
Fáze 9 /10
Omyjte, odstraňte stonky a nakrájejte žampióny na plátky. Přidejte je ke slanině a restujte, dokud se neprohřejí (mohou zůstat mírně pevné).
Fáze 10 /10
Odstraňte z ohně, přidejte žampióny a slaninu k hovězímu po Burgundsku a podávejte.