Cozonac (rumunský velikonoční chléb)
- Celková doba 4 hod. 53 min
- 25 min
Příprava - 58 min
Vaření - 3 hod. 30 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (17)
Tichá horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence Coal EY551HE0 Tmavě šedá EY9428E0 Easy Fry Dual XXL horkovzdušná fritéza Tefal 11 litrů Horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill 2v1 Digital EY505D15 Nerezová/Černá Horkovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill & Steam 3v1 FW201815 Černá Objevte celou řadu
Zobrazit více - Objevte celou řadu -
Přísady
4 os.
80 g Moučkový cukr
13 cl Mléko
150 g Jemně nasekané vlašské ořechy
15 g Hořký kakaový prášek
1 kůra Pomerančový
6 cl Mléko
3 g Sušené pekařské droždí
30 g Moučkový cukr
260 g Speciální mouka na pečivo
3 g Sůl
2 Vejce
1 kůra Pomerančový
1 kůra Citrón
80 g Máslo
1 Žloutek
1 pl. Mléko
Příprava
Fáze 1 /9
Všechny ingredience na náplň nasypte do rendlíku. Míchejte a vařte na mírném ohni asi 8 minut, nebo dokud směs nevytvoří lepkavou pastu. Nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu: směs dále ztuhne.
Fáze 2 /9
Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě (38° až 40°C, dejte pozor, aby nebylo příliš horké, mohlo by to deaktivovat droždí). Droždí určené k rehydrataci dejte do malé misky s mlékem a cukrem. Dobře promíchejte. Nechte 5 minut odpočívat.
Fáze 3 /9
Do velké nádoby nalijte mouku, sůl, kůru, vejce a směs mléka/droždí/cukru. Ručně hněťte 3 minuty.
Fáze 4 /9
Udělejte máslo měkké: vyndejte ho z lednice 1 hodinu předem nebo vložte na 20 sekund do mikrovlnné trouby. Přidejte máslo a těsto hněťte, aby se dobře zapracovalo asi 2 minuty. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
Fáze 5 /9
Vyjměte těsto z nádoby. Na lehce pomoučeném stole těsto přeložte, vezměte konce a táhněte směrem ke středu, abyste vytvořili kouli (celkem vytvořte 10 záhybů).
Fáze 6 /9
Posypte si pracovní plochu a váleček moukou. Těsto rozválíme na velký obdélník 35x25 cm. Navrch rozetřeme ořechovou náplň, asi 0,5 cm od okraje. Obdélník srolujte po šířce do velké klobásy. Roli prodlužte na 50 cm a poté ji rozkrojte napůl. Vezměte dva prameny a zalepte je na jednom konci. Smotejte je k sobě a poté je opatrně vložte do kulatého tvaru do nepřilnavé dortové formy o rozměrech 17 cm v průměru x 7 cm na výšku.
Fáze 7 /9
Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte 1,5 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 8 /9
Cozonac potřete žloutkem smíchaným s mlékem. Umístěte formu do zařízení vybaveného deskou. Spusťte proces vaření.
Fáze 9 /9
Horké vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.