Cozonac (rumunský velikonoční chléb) - recept Easy Fry Max | Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Cozonac (rumunský velikonoční chléb)

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 4 hod. 53 min
  • Příprava
    25 min
  • Vaření
    58 min
  • Chlazení
    3 hod. 30 min

Přísady

4 os.

  • 80 g Moučkový cukr

  • 13 cl Mléko

  • 150 g Jemně nasekané vlašské ořechy

  • 15 g Hořký kakaový prášek

  • 1 kůra Pomerančový

  • 6 cl Mléko

  • 3 g Sušené pekařské droždí

  • 30 g Moučkový cukr

  • 260 g Speciální mouka na pečivo

  • 3 g Sůl

  • 2 Vejce

  • 1 kůra Pomerančový

  • 1 kůra Citrón

  • 80 g Máslo

  • 1 Žloutek

  • 1 pl. Mléko

Příprava

Fáze 1 /9

Všechny ingredience na náplň nasypte do rendlíku. Míchejte a vařte na mírném ohni asi 8 minut, nebo dokud směs nevytvoří lepkavou pastu. Nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu: směs dále ztuhne.

  • 80g Moučkový cukr
  • 13cl Mléko
  • 150g Jemně nasekané vlašské ořechy
  • 15g Hořký kakaový prášek
  • 1kůra Pomerančový

Fáze 2 /9

Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě (38° až 40°C, dejte pozor, aby nebylo příliš horké, mohlo by to deaktivovat droždí). Droždí určené k rehydrataci dejte do malé misky s mlékem a cukrem. Dobře promíchejte. Nechte 5 minut odpočívat.

  • 6cl Mléko
  • 3g Sušené pekařské droždí
  • 30g Moučkový cukr

Fáze 3 /9

Do velké nádoby nalijte mouku, sůl, kůru, vejce a směs mléka/droždí/cukru. Ručně hněťte 3 minuty.

  • 260g Speciální mouka na pečivo
  • 3g Sůl
  • 2 Vejce
  • 1kůra Pomerančový
  • 1kůra Citrón

Fáze 4 /9

Udělejte máslo měkké: vyndejte ho z lednice 1 hodinu předem nebo vložte na 20 sekund do mikrovlnné trouby. Přidejte máslo a těsto hněťte, aby se dobře zapracovalo asi 2 minuty. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

  • 80g Máslo

Fáze 5 /9

Vyjměte těsto z nádoby. Na lehce pomoučeném stole těsto přeložte, vezměte konce a táhněte směrem ke středu, abyste vytvořili kouli (celkem vytvořte 10 záhybů).

Fáze 6 /9

Posypte si pracovní plochu a váleček moukou. Těsto rozválíme na velký obdélník 35x25 cm. Navrch rozetřeme ořechovou náplň, asi 0,5 cm od okraje. Obdélník srolujte po šířce do velké klobásy. Roli prodlužte na 50 cm a poté ji rozkrojte napůl. Vezměte dva prameny a zalepte je na jednom konci. Smotejte je k sobě a poté je opatrně vložte do kulatého tvaru do nepřilnavé dortové formy o rozměrech 17 cm v průměru x 7 cm na výšku.

Fáze 7 /9

Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte 1,5 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Fáze 8 /9

Cozonac potřete žloutkem smíchaným s mlékem. Umístěte formu do zařízení vybaveného deskou. Spusťte proces vaření.

Fáze 9 /9

Horké vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.