Babka
Tefal
Recept od Tefal

Babka

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 3 hod. 50 min
  • Příprava
    30 min
  • Vaření
    20 min
  • Chlazení
    3 hod.

Přísady

8 os.

  • 8 cl Voda

  • 6 g Sušené droždí

  • 2 špet. Moučkový cukr

  • 300 g Hladká mouka

  • 50 g Moučkový cukr

  • 2 díl. Vejce

  • 2 špet. Sůl

  • 75 g Máslo

  • 90 g Pomazánkové máslo

  • 1 pl. Mléko

  • 1 díl. Žloutek

Příslušenství

  • Hnětací hák
    Hnětací hák
  • Šlehač
    Šlehač

Příprava

Fáze 1 /12

Ohřejte vodu v mikrovlnné troubě na 38 °C až 40 °C. Ujistěte se, že voda není příliš horká, protože to může deaktivovat droždí. Do mísy dejte vodu a cukr a přidejte droždí k rehydrataci. Stisknětě 'Start'.

  • 8cl Voda
  • 6g Sušené droždí
  • 2špet. Moučkový cukr
  • Šlehač

Fáze 2 /12

Mísu zakryjte a nechte 5 minut aktivovat kvásek. Droždí se musí rozpustit

Fáze 3 /12

Do směsi vody a droždí přidejte mouku, cukr a vejce a stiskněte "Start".

  • 300g Hladká mouka
  • 50g Moučkový cukr
  • 2díl. Vejce
  • Hnětací hák

Fáze 4 /12

Přidejte sůl a měkké máslo nakrájené na kostičky a stiskněte "Start".

  • 2špet. Sůl
  • 75g Máslo
  • Hnětací hák

Fáze 5 /12

Těsto dejte do velké mísy a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte alespoň 2 hodiny odležet na teplém místě.

Fáze 6 /12

Vyjměte těsto z mísy. Těsto přeložte - vezměte konce a vytáhněte je směrem ke středu, abyste vytvořili kouli (celkem udělejte 6 pohybů). Poté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník 30x20 cm.

Fáze 7 /12

Pomazánku nanášejte lžící na obdélník, po okrajích nechte 2 cm.

  • 90g Pomazánkové máslo

Fáze 8 /12

Těsto srolujte a váleček podélně rozřízněte nožem.

Fáze 9 /12

Oba válečky stočte jeden na druhém, aby vytvořily kruh a položte na plech vyložený pečicím papírem.

Fáze 10 /12

Zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat.

Fáze 11 /12

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte žloutek a mléko v malé misce. Touto směsí potřete babku, aby po upečení získala zlatavou barvu.

Fáze 12 /12

Pečte asi 20 minut na 180 stupňů.