TEFAL Parní hrnec Tefal Convenient Series VC145130

Parní hrnec Tefal Convenient Series VC145130 Vařte chutné a zdravé jídlo každý den

Praktický parní hrnec, díky němuž využijete všechny výhody vaření v páře a budete připravovat jednoduše vynikající pokrmy. Dvě stohovatelné nádoby pro praktické skladování. Díky 60minutovému časovači s automatickým vypnutím a možností sledování hladiny vody a plnění během vaření se velmi snadno používá. Nádoby v provedení z odolné nerezové oceli.

Referenční číslo: VC145130

Praktický parní hrnec, díky němuž využijete všechny výhody vaření v páře a budete připravovat jednoduše vynikající pokrmy.

Tento parní hrnec se dvěma nádobami se snadno skladuje, protože nádoby lze uspořádat dnem vzhůru na základnu a zajistit tak kompaktní velikost. Časovač s automatickým vypnutím poskytuje snadné používání. Do parního hrnce lze během vaření kdykoliv snadno doplňovat vodu, hladina vody je navíc vždy vidět. 60minutový mechanický časovač se zvukovým upozorněním signalizuje, když je jídlo hotové. Viditelný ukazatel hladiny vody, 2 stohovatelné nádoby, objem 6 litrů.
Základní prvky
  • Kompaktní ukládání

    Kompaktní ukládání pro úsporu prostoru

  • Časovač

    Časovač s automatickým vypnutím

  • Odolná nerezová ocel

  • Doplňování vody zvnějšku

    Snadné plnění během vaření

  • Viditelná hladina vody

  • Příslušenství pro vaření rýže a luštěnin

Příslušenství
Recepty
Vlastnosti
Mřížky Pevné  
Kontrolní panel Mechanický  
Objem 6  
Časovač (vaření vody) Manuální  
Miska na rýži    
Snadné uskladnění    
Počet misek 2  
Ukazatel hladiny vody    
Vnější plnění vody    
Funkce Keep warm (udržení teploty) NE  
Vhodné do myčky    
Vhodné do myčky – detaily miska a víčko  
Barva Bílá a nerezová ocel  
Pokyny & manuál
Časté otázky
Ano, své jídlo samozřejmě můžete opakovaně ohřívat. Nastavte časovač asi na 10 minut (závisí na konkrétním jídle) a ujistěte se, že je v nádržce dostatek vody.
Po čase mohou silně barvicí šťávy z jídla, například mrkve nebo červené řepy, vytvořit v nádobě na šťávu skvrny. To je normální. Tyto skvrny můžete odstranit pomocí citronové šťávy hned po vaření.
Doporučujeme, abyste položili největší kusy potravin vyžadující nejdelší dobu přípravy do nejnižšího košíku.
Přísady jsou těsně u sebe a liší se i doba jejich přípravy: zkuste prodloužit dobu vaření.
Vaříte dohromady příliš mnoho přísad: přísady větších rozměrů a přísady vyžadující delší dobu přípravy umístěte do spodní misky.
Nepřeplňujte misky v parním hrnci.
Pravidelně z přístroje odstraňujte vodní kámen.
Nakrájejte přísady na menší kousky.
Jídlo připravené v parním hrnci má mnohem lepší chuť, proto jakákoli dochucovadla používejte střídmě..
Pokud je to nutné, můžete jimi pro chuť lehce jídlo posypat nebo přidat bylinky do vody, ze které se tvoří pára.
Ano. Malá elektrická zařízení byste nikdy během provozu neměli nechávat bez dozoru. Parní hrnec však nemusíte sledovat nepřetržitě. Jednoduše nastavte časovač a zvonek vás upozorní, že jídlo je připraveno. Nehrozí žádné riziko připálení jídla, ani jídlo nemusíte míchat.
Upozornění: Nezapomeňte nádržku naplnit vodou.
Všechny tekutiny z jídla připravovaného v páře se shromáždí v nádobě na šťávu. Tuto šťávu můžete použít jako základ při přípravě vývarů nebo omáček.
Pokud se doba potřebná k přípravě potravin v jednotlivých mísách liší, začněte vařit potraviny vyžadující nejdelší dobu přípravy v nejnižší míse a během vaření následně přidejte horní mísy a dokončete vaření.
Ano. Všechnu zmrazenou zeleninu můžete připravovat v páře, aniž byste ji museli předem rozmrazovat.
Ve vašem parním hrnci byste měli připravovat pouze předvařené luštěniny nebo luštěniny z plechovky. Měli byste je slít, propláchnout a poté vložit do parního košíku. Nemusíte je předem namáčet ani vařit.
Ano. Můžete jej připravovat i v parním hrnci.  Příprava zabere stejnou dobu, jako byste jej připravovali v klasickém hrnci. Jen nezapomeňte kontrolovat a doplňovat vodu.
Ano, pokud mají vaše parní košíky odnímatelná dna. V takovém případě budete moci odejmout dna z košíku 2 a 3, vložit malé kuře do nejnižšího košíku a připravit ho v páře.
Ano. Aby vaše maso, kuře nebo ryby byly šťavnatější a chutnější, můžete je několik hodin před přípravou v páře marinovat.
U receptů s dlouhým časem přípravy budete muset během vaření doplňovat vodu do nádržky. Potřebujete-li doplnit vodu, měli byste při otevření víka a zvedání parního košíku používat kuchyňské rukavice. Opatrně otevřete víko a vylijte veškerou vodu, která se nashromáždila v nádobě na šťávu. Poté naplňte nádobu na šťávu studenou neupravenou vodou z kohoutku.
Doba varu bude stejná bez ohledu na to, zda použijete jednu nebo dvě úrovně. Neplňte košík na první úrovni velkým množstvím potravin, aby pára mohla snadno proniknout i do druhé úrovně.
Jednoduše položíte vejce do koše parního hrnce. Čas vaření je v případě 6 vajec na tvrdo 12 minut, v případě 6 vajec na měkko 8 minut.
Nemanipulujte s mísami a skleněným nádobím během vaření a nedotýkejte se zařízení, když vytváří páru. Vždy jej před tím vypněte.
Nepřemisťujte přístroj, pokud je v něm horká tekutina nebo potraviny.
Pro manipulaci s mísami nebo skleněným nádobím po vaření vždy používejte ochranné rukavice.
Zkuste přidat čerstvé bylinky, citron, česnek, pomeranče nebo i cibuli přímo do jídla.
Pro dodání chuti kuřeti, masu a rybám připravovaných s marinádami použijte barbecue omáčku nebo kořenící směsi.
Umístěte rýži do misky na rýži a naplňte ji vodou.
Dejte misku na rýži do parního koše nebo do největší mísy a začněte vařit.
Ano, zvláště u receptů s dlouhou dobou vaření.
Rovněž sledujte hladinu vody během vaření pro případ, že by bylo třeba ji doplnit.
Používejte pouze kohoutkovou vodu.
Některé recepty vyžadují použití potravinářské folie kvůli ochraně, aby se předešlo kondenzaci a aby se ochránilo jemné jídlo.
Zvolte speciální potravinářskou folii na vaření, nebo potravinářskou folii vhodnou do mikrovlnné trouby.
Nepoužívejte alobal, u kterého může docházet k prodloužení doby vaření.
Ano. Tyto součásti můžete mýt v myčce. Doporučujeme však použít nejnižší teplotu nebo předmytí.
Ano, po každém 7. až 10. použití je třeba odstranit vodní kámen. Stačí naplnit nádržku na vodu do 1/3 bílým octem a do 2/3 přilít vodu.
Nechejte působit zastudena přes noc.
Nádržku na vodu několikrát vypláchněte zevnitř teplou vodou.
Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Spotřebič doporučujeme odvápňovat průměrně vždy po 7 až 10 použitích. Zajistíte tak účinné proudění páry a prodloužíte životnost spotřebiče.
Stačí naplnit nádržku na vodu do 1/3 bílým octem a do 2/3 přilít vodu.
Nechejte působit zastudena přes noc.
Nádržku na vodu několikrát vypláchněte zevnitř teplou vodou.
Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Neodstranili jste ze zařízení vodní kámen po 7 až 10 použitích: odstraňte vodní kámen.
[Kontrola 1] Nalili jste vodu na správné místo?
Nalijte vodu do nádržky na vodu s šedou částí uprostřed (ohřívač).

[Kontrola 2] Je v nádržce na vodu dostatek vody?
Pokud v nádržce není dostatek vody, nebude přístroj schopný vytvořit páru. I v případě krátké doby varu je dobré, aby hladina vody dosahovala alespoň po vrchní okraj ohřívače (šedá část). I pokud jste přidali dostatečné množství vody, přístroji bude nějakou dobu trvat, než začne produkovat páru.

[Kontrola 3] Není ohřívač (šedá část) špinavý?
Pokud se minerály z vody usadí na ohřívači, nemusí ohřívač správně přenášet teplo a nebude tedy vytvářet páru. Pokud se na ohřívači objeví známky změny barvy – hnědá, černá nebo bílá – nebo se začne odlupovat povrch, je potřeba provést údržbu ohřívače. Proveďte, prosím, odvápnění.
To je správně. Turbo kroužek obepíná ohřívač a umožňuje tak efektivní ohřívání vody uvnitř. Je navržen tak, aby neseděl zcela přesně, a voda z prostoru mezi ním a ohřívačem je použita pro tvorbu páry. Zkontrolujte, že je turbo kroužek nasazen správně tak, aby vroubek směřoval dolů.
Není možné, aby se povrch ohřívače odlupoval. Jedná se pravděpodobně o povlak, který se usadil na povrchu ohřívače. Proveďte odvápnění.
Když je v nádržce nedostatečné množství vody, zařízení přestane ohřívat.
Opět ji doplňte až po ukazatel maximální výšky a zařízení automaticky obnoví program vaření.
Používejte rukavice a dávejte pozor, abyste se při doplňování vody do nádržky nedotýkali horkých ploch nebo vařených potravin.
Mísy jsou vybaveny odnímatelnými rošty s výjimkou odkapávacího tácku, na kterém musí být rošty nasazené vždy.
Odstraněním roštů zvětšujete varnou zónu pro vaření objemných potravin (celá kuřata, artyčoky, humr, květák, brokolice, atd.)
Pro nasazení roštů správné polohy:
• Mějte rošt na správné straně (příchytka směrem dolů)
• Umístěte rošt do mísy.
• Pro připevnění k míse zatlačte na místo, kde je příchytka.
Pro vyjmutí roštů zatlačte na jejich horní část.
Pokuste se zařízení zapnout dle postupu uvedeného v příručce k zařízení a zkontrolujte, zda je zásuvka funkční (např. k ní připojte jiné zařízení). Pokud je zásuvka funkční, ale zařízení přesto nefunguje, nepokoušejte se ho rozmontovat ani opravit a zaneste ho do autorizovaného servisu.
Zařízení dále nepoužívejte. Abyste předešli jakémukoli nebezpečí, nechte kabel vyměnit v autorizovaném servisu.
Ne. V parním hrnci můžete připravovat všechny druhy potravin: maso, ryby, vejce, brambory, moučníky, rýži, kuskus apod.
Ne. Vaření v páře má mimo jiné výhodu v tom, že chuť a aroma různých druhů zeleniny se vzájemně neovlivňují, a to ani tehdy, když jsou různé druhy zeleniny ve stejné míse.
Parní hrnec nevaří pod tlakem, využívá tlaku okolního prostředí.
Pára v parním hrnci má teplotu vroucí vody, tedy přibližně 100°C.
Ano, ale ne příliš často, protože tento krok má za následek pokles teploty a ztrátu páry, což může zpomalit vaření.
Vaše zařízení obsahuje četné obnovitelné nebo recyklovatelné materiály. Předejte je v místním sběrném středisku.
Přejděte prosím do sekce span „Obchod s příslušenstvím“ na internetové stránce, kde můžete snadno nalézt cokoliv, co budete ke svému výrobku potřebovat.
Podrobnější informace naleznete v oddělení Záruční podmínky na této stránce.
Pokud se domníváte, že některá část chybí, zavolejte prosím na středisko služeb pro spotřebitele a my Vám pomůžeme najít vhodné řešení.