Provensálský zeleninový tian s citronem - recept Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Provensálský zeleninový tian s citronem

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 1 hod. 50 min
  • Příprava
    30 min
  • Vaření
    1 hod.
  • Chlazení
    20 min

Přísady

6 os.

  • 280 g Lilek

  • 5 g Hrubá Sůl

  • 550 g Cuketa

  • 70 g Cibule

  • 790 g Rajčata

  • 40 g Olivový olej

  • 20 g Česnek

  • 12 list Bazalka

  • 2 špet. Sůl

  • 1 špet. Pepř

  • 300 g Citrón

Příslušenství

  • Strouhání a plátky
    Strouhání a plátky
  • Sekáček
    Sekáček
  • Lis na citrusy
    Lis na citrusy

Příprava

Fáze 1 /11

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Fáze 2 /11

Lilky omyjte. Rozkrojte je podélně napůl a poté je nakrájejte pomocí nástavce na strouhání a krájení a silného plátkovacího kotouče. Zmáčkněte Start. Plátky umístěte do mísy a promíchejte s hrubou solí, aby vytáhla vlhkost, asi na 20 minut. Pokud jsou lilky příliš velké, nakrájejte je na čtvrtiny, aby se vešly do kráječe zeleniny.

  • 280g Lilek
  • Strouhání a plátky

Fáze 3 /11

Zbylou zeleninu omyjte, oloupejte cukety a cibuli. Nakrájejte je na plátky pomocí nástavce na strouhání a krájení a silného plátkovacího kotouče. Zmáčkněte Start. V případě potřeby zeleninu podélně nakrájejte, aby se vešla do otvoru kráječe na zeleninu.

  • 550g Cuketa
  • 70g Cibule
  • Strouhání a plátky

Fáze 4 /11

Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Pokud vaše rajčata nejsou příliš zralá, můžete je nakrájet kráječem na zeleninu, jako cuketu a lilek.

  • 790g Rajčata

Fáze 5 /11

Lilek zbavte soli, opláchněte ve studené vodě a osušte. Potřete ho polovinou olivového oleje.

  • 40g Olivový olej

Fáze 6 /11

Česnek oloupejte. Jedním stroužkem česneku potřete zapékací misku. Stroužky česneku nakrájejte na čtvrtky. Do pekáče nalijte zbytek olivového oleje a česnek dejte stranou.

  • 20g Česnek

Fáze 7 /11

Plátky zeleniny rozložte do řad, jemně je položte a pevně zatlačte do misky. Střídejte rajče, lilek, cuketu a cibuli.

Fáze 8 /11

Bazalku omyjte, zbavte stonků a osušte. Přepulte listy, pokud jsou příliš velké. Část listů si odložte na ozdobu a zbytek dejte do misky sekáčku s česnekem, který jste si odložili stranou. Zmáčkněte Start. V případě potřeby setřete stěny mísy a restartujte sekáček.

  • 12list Bazalka
  • Sekáček

Fáze 9 /11

Citrony rozpulte a lisem na citrusy opatrně vymačkejte šťávu. Zmáčkněte Start.

  • 300g Citrón
  • Lis na citrusy

Fáze 10 /11

Tian posypte nasekanou bazalkou a česnekem, osolte a opepřete. Pokapte citronovou šťávou. Pečte v troubě asi 1 hodinu. Zelenina by měla být úplně měkká a křehká. Pokud chcete, můžete tian také pokapat extra panenským olivovým olejem. Upravte dobu vaření podle značky vaší trouby.

  • 2špet. Sůl
  • 1špet. Pepř

Fáze 11 /11

Po vytažení z trouby ozdobte tian lístky bazalky, které jste odložili stranou, a ihned podávejte, například jako přílohu ke grilovanému masu.

  • 12list Bazalka