Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Květákové steaky s mrkvovými hranolky

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 1 hod. 15 min
  • Příprava
    20 min
  • Vaření
    25 min
  • Chlazení
    30 min

Přísady

2 os.

  • Na mrkvové hranolky:

  • 20 g Sójová omáčka

  • 20 g Olivový olej

  • 10 g Javorový sirup

  • 20 g Tahini (sezamová pasta)

  • 1 čl Uzená paprika

  • 1 čl Sušený česnek

  • 300 g Mrkvové hranolky (3-4 ks)

  • Na květákové steaky:

  • 1 ks Květák

  • 50 g Olivový olej

  • 100 g Citrónová šťáva

  • 1 čl Sušený česnek

  • 1 čl Paprika

  • 15 g Med

  • Sůl, pepř

  • 2 špet. Mleté chilli

  • 8 pl. Nasekaná čerstvá petrželka (cca 15 g)

  • Květáková majonéza:

  • 250 g Vařené kousky květáku

  • 60 g Smetana na vaření

  • 20 g Olivový olej

  • 10 g Voda

  • 10 g Citrónová šťáva

  • 1 čl Uzená paprika

  • 3 g Sůl

Příprava

Fáze 1 /8

Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, olivový olej, javorový sirup, tahini, papriku, sušený česnek, sůl a pepř. Oloupejte mrkve, každou rozkrojte podélně na půl a z každé půlky nakrájejte proužky silné 3 cm. Proužky mrkve dejte do mísy a marinujte je alespoň 30 minut, občas zamíchejte.

  • 20g Sójová omáčka
  • 20g Olivový olej
  • 10g Javorový sirup
  • 20g Tahini (sezamová pasta)
  • 1čl Uzená paprika
  • 1čl Sušený česnek
  • 300g Mrkvové hranolky (3-4 ks)

Fáze 2 /8

Z květáku oloupejte listy, aniž byste odstranili střed květáku. Květák dejte na prkénko. Velkým, dobře nabroušeným nožem nakrájejte květák na 2 až 3 plátky silné asi 2 cm. Květákové plátky vařte spolu s hranolky v hrnci s osolenou mírně vřící vodou. Steaky v polovině vaření vyjměte, osušte a poté dovařte hranolky. Nechte je okapat a postavte stranou.

  • 1ks Květák

Fáze 3 /8

V misce smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, česnek, med, papriku a chilli. Každý květákový steak potřete z jedné strany olivovým olejem a citrónovou omáčkou. Dochuťte solí a pepřem.

  • 50g Olivový olej
  • 100g Citrónová šťáva
  • 1čl Sušený česnek
  • 1čl Paprika
  • 15g Med
  • Sůl, pepř
  • 2špet. Mleté chilli

Fáze 4 /8

Přístroj zapněte. Zapněte nádobu č. 1. Nastavte program ZELENINA na 25 minut při teplotě 180 °C. Květákové steaky potřené nahoře omáčkou dejte na desku v nádobě č. 1. Zapněte nádobu č. 2. Nastavte program ZELENINA na 25 minut při teplotě 180 °C. Mrkev položte na plocho v jedné vrstvě na desku v nádobě č. 2. Stiskněte tlačítko START, abyste zahájili přípravu v obou nádobách.

Fáze 5 /8

V polovině pečení steaky otočte a druhou stranu potřete zbývající omáčkou. Proužky mrkve otočte.

Fáze 6 /8

Zkontrolujte, zda je květák dobře upečený. V případě potřeby dobu pečení upravte dle chuti.

Fáze 7 /8

V malé nádobě smíchejte upečený květák, smetanu, olivový olej, vodu, sůl, citrónovou šťávu a uzenou papriku. Vše smíchejte ručním mixérem, abyste vytvořili majonézu.

  • 250g Vařené kousky květáku
  • 60g Smetana na vaření
  • 20g Olivový olej
  • 10g Voda
  • 10g Citrónová šťáva
  • 1čl Uzená paprika
  • 3g Sůl

Fáze 8 /8

Hotové květákové steaky posypte chilli a nasekanou čerstvou petrželkou. Podávejte s květákovou majonézou a mrkvovými hranolky.

  • 8pl. Nasekaná čerstvá petrželka (cca 15 g)