Květákové steaky s mrkvovými hranolky
- Celková doba 1 hod. 15 min
- 20 min
Příprava - 25 min
Vaření - 30 min
Chlazení
Přísady
2 os.
Na mrkvové hranolky:
20 g Sójová omáčka
20 g Olivový olej
10 g Javorový sirup
20 g Tahini (sezamová pasta)
1 čl Uzená paprika
1 čl Sušený česnek
300 g Mrkvové hranolky (3-4 ks)
Na květákové steaky:
1 ks Květák
50 g Olivový olej
100 g Citrónová šťáva
1 čl Sušený česnek
1 čl Paprika
15 g Med
Sůl, pepř
2 špet. Mleté chilli
8 pl. Nasekaná čerstvá petrželka (cca 15 g)
Květáková majonéza:
250 g Vařené kousky květáku
60 g Smetana na vaření
20 g Olivový olej
10 g Voda
10 g Citrónová šťáva
1 čl Uzená paprika
3 g Sůl
Příprava
Fáze 1 /8
Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, olivový olej, javorový sirup, tahini, papriku, sušený česnek, sůl a pepř. Oloupejte mrkve, každou rozkrojte podélně na půl a z každé půlky nakrájejte proužky silné 3 cm. Proužky mrkve dejte do mísy a marinujte je alespoň 30 minut, občas zamíchejte.
Fáze 2 /8
Z květáku oloupejte listy, aniž byste odstranili střed květáku. Květák dejte na prkénko. Velkým, dobře nabroušeným nožem nakrájejte květák na 2 až 3 plátky silné asi 2 cm. Květákové plátky vařte spolu s hranolky v hrnci s osolenou mírně vřící vodou. Steaky v polovině vaření vyjměte, osušte a poté dovařte hranolky. Nechte je okapat a postavte stranou.
Fáze 3 /8
V misce smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, česnek, med, papriku a chilli. Každý květákový steak potřete z jedné strany olivovým olejem a citrónovou omáčkou. Dochuťte solí a pepřem.
Fáze 4 /8
Přístroj zapněte. Zapněte nádobu č. 1. Nastavte program ZELENINA na 25 minut při teplotě 180 °C. Květákové steaky potřené nahoře omáčkou dejte na desku v nádobě č. 1. Zapněte nádobu č. 2. Nastavte program ZELENINA na 25 minut při teplotě 180 °C. Mrkev položte na plocho v jedné vrstvě na desku v nádobě č. 2. Stiskněte tlačítko START, abyste zahájili přípravu v obou nádobách.
Fáze 5 /8
V polovině pečení steaky otočte a druhou stranu potřete zbývající omáčkou. Proužky mrkve otočte.
Fáze 6 /8
Zkontrolujte, zda je květák dobře upečený. V případě potřeby dobu pečení upravte dle chuti.
Fáze 7 /8
V malé nádobě smíchejte upečený květák, smetanu, olivový olej, vodu, sůl, citrónovou šťávu a uzenou papriku. Vše smíchejte ručním mixérem, abyste vytvořili majonézu.
Fáze 8 /8
Hotové květákové steaky posypte chilli a nasekanou čerstvou petrželkou. Podávejte s květákovou majonézou a mrkvovými hranolky.