Koblihy
- Celková doba 3 hod. 17 min
- 20 min
Příprava - 17 min
Vaření - 2 hod. 40 min
Chlazení
Přísady
6 os.
100 g Plnotučné mléko
20 g Cukr krupice
2.5 g Sušené pekařské droždí
10 g Olej
30 g Asi polovina středně velkého vejce
180 g Hladká bílá mouka
2 g Sůl
10 g Změklé máslo
Kuchyňský olej ve spreji
125 g Glukóza
50 g Bílá čokoláda
10 g Voda
2 g Potravinářské barvivo (volitelně)
Příprava
Fáze 1 /9
V misce ohřejte mléko. Přidejte droždí a cukr, zamíchejte a nechte 5 minut odstát.
Fáze 2 /9
Do mísy dejte mouku a sůl. Přidejte olej, polovinu vejce, mléko, droždí a směs cukru. Hnětejte ručně 1 minutu, poté přidejte změklé máslo a hnětejte, dokud se těsto trochu nespojí (asi 2 minuty).
Fáze 3 /9
Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny. Jeho objem by se měl ztrojnásobit.
Fáze 4 /9
Těsto vyklopte na moukou posypaný vál a jemně vyválejte na sílu asi 1 až 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka o průměru 7 cm vykrájejte koblihy. Na prostředek použijte vykrajovátko o průměru 3 cm. Nemáte-li vykrajovátko, použijte hrnek nebo skleničku o správné velikosti.
Fáze 5 /9
Koblihy přesuňte na malé čtverce mírně naolejovaného alobalu. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svoji velikost (asi 30 minut). Před pečením koblihy opatrně potřete trochou kuchyňského oleje.
Fáze 6 /9
Přístroj zapněte. Zapněte nádobu č. 1. Nastavte program DEZERT na 10 minut při teplotě 175 °C. Zapněte nádobu č. 2. Nastavte program DEZERT na 10 minut při teplotě 175 °C. Stiskněte tlačítko START, abyste nastavení potvrdili a spustili předehřev. Pro úspěšnou přípravu koblih je tento krok zcela zásadní, aby byly dobře propečené.
Fáze 7 /9
Zapněte nádobu č. 1. Nastavte program DEZERT na 7 minut při teplotě 165 °C. Opatrně přesuňte 4 koblihy i s alobalem na desku v nádobě č. 1. Zapněte nádobu č. 2. Nastavte program DEZERT na 7 minut při teplotě 165 °C. Opatrně přesuňte 2 koblihy i s alobalem na desku v nádobě č. 2. Stiskněte tlačítko START, abyste zahájili přípravu v obou nádobách.
Fáze 8 /9
Poleva: V misce ohřejte v mikrovlnné troubě glukózu, aby byla tekutá, a přidejte bílou čokoládu. Zamíchejte vařečkou, přidejte barvivo a v případě potřeby vodu. Před namáčením koblih do polevy zkontrolujte, zda je poleva tekutá, ale není příliš horká. V případě potřeby ji dejte znovu do mikrovlnné trouby.
Fáze 9 /9
Pomocí vidličky namáčejte koblihy v teplé polevě. Odložte je na mřížku a nechte odpočívat, dokud poleva neztuhne (asi 5 minut).