Babka
- Celková doba 3 hod. 50 min
- 30 min
Příprava - 20 min
Vaření - 3 hod.
Chlazení
Přísady
8 os.
8 cl Voda
6 g Sušené droždí
2 špet. Moučkový cukr
300 g Hladká mouka
50 g Moučkový cukr
2 díl. Vejce
2 špet. Sůl
75 g Máslo
90 g Pomazánkové máslo
1 pl. Mléko
1 díl. Žloutek
Příslušenství
Hnětací hák Šlehač
Příprava
Fáze 1 /12
Ohřejte vodu v mikrovlnné troubě na 38 °C až 40 °C. Ujistěte se, že voda není příliš horká, protože to může deaktivovat droždí. Do mísy dejte vodu a cukr a přidejte droždí k rehydrataci. Stisknětě 'Start'.
Fáze 2 /12
Mísu zakryjte a nechte 5 minut aktivovat kvásek. Droždí se musí rozpustit
Fáze 3 /12
Do směsi vody a droždí přidejte mouku, cukr a vejce a stiskněte "Start".
Fáze 4 /12
Přidejte sůl a měkké máslo nakrájené na kostičky a stiskněte "Start".
Fáze 5 /12
Těsto dejte do velké mísy a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte alespoň 2 hodiny odležet na teplém místě.
Fáze 6 /12
Vyjměte těsto z mísy. Těsto přeložte - vezměte konce a vytáhněte je směrem ke středu, abyste vytvořili kouli (celkem udělejte 6 pohybů). Poté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník 30x20 cm.
Fáze 7 /12
Pomazánku nanášejte lžící na obdélník, po okrajích nechte 2 cm.
Fáze 8 /12
Těsto srolujte a váleček podélně rozřízněte nožem.
Fáze 9 /12
Oba válečky stočte jeden na druhém, aby vytvořily kruh a položte na plech vyložený pečicím papírem.
Fáze 10 /12
Zakryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat.
Fáze 11 /12
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte žloutek a mléko v malé misce. Touto směsí potřete babku, aby po upečení získala zlatavou barvu.
Fáze 12 /12
Pečte asi 20 minut na 180 stupňů.