TEFAL Uno M Plastic

Uno M Plastic Fritování 1 kg jídla je tak snadné a bezpečné!
  • Snadné používání.
  • Velký objem.
  • Snadné skladování.

S fritézou Uno M je tak snadné připravit 1 kg smaženého jídla!

Uno M je klasická fritéza s velkým objemem, ve které můžete připravovat nejen hranolky.

Fritéza Uno M se velmi snadno a pohodlně používá. Má chladný povrch, kterého se vždy můžete bezpečně dotknout také během vaření. Koš má sklopnou rukojeť a díky velkému průzoru můžete sledovat vaření, aniž byste museli otevírat víko. Fritéza Uno M je velmi kompaktní a po použití ji bez potíží uskladníte.

Doplňkové funkce:

  • Velký objem.
  • Sklopná rukojeť.
  • Velký průzor.
  • Chladný povrch.
Základní prvky
  • Snadné použití

  • Velký objem až pro 1 kg jídla

  • Snadné uskladnění

  • Velký průzor

  • Bezpečná: chladný povrch

Vlastnosti - Srovnání
Odnímatelná nádoba    
   
   
Koš Nahoru a dolů    
   
   
Světelná kontrolka    
   
   
Povrch nádoby Hliník  
Nepřilnavý povrch  
Hliník  
Chladný dotek    
   
   
Automatické otevření víka    
   
   
Okno    
   
   
Filtr Kov  
Uhlík  
Kov  
Tlačítko zapnuto/vypnuto    
   
   
Časovač    
   
   

Časté otázky
Potraviny v těstíčku byste neměli vkládat do košíku přímo. Těstíčko totiž obalí dráty a napeče se na ně.
Nejdříve ponořte košík do oleje. Poté vkládejte potraviny v těstíčku přímo do oleje (ruce si přitom chraňte rukavicemi).
Ve všech fritézách lze připravovat všechny typy potravin: zeleninu, maso, ryby, mořské plody, ovoce. Ve své fritéze můžete připravovat dezerty: lívanečky, koblihy či ovoce.
Olej můžete uchovávat ve fritéze se zavřeným víkem, aby zůstal čerstvý a čistý. Pokud plánujete fritézu nepoužívat delší dobu, uchovávejte olej v samostatné nádobě a fritézu vyčistěte.
Nikdy nemíchejte různé oleje dohromady, protože každý druh oleje dosahuje teploty potřebné ke smažení v jinou dobu; hlavně by to vedlo ke tvorbě emulzí a k přetékání během přípravy.
Doba se bude lišit podle nastavení termostatu a v závislosti na modelu a velikosti fritézy, a to mezi 10–18 minutami. Také záleží na tom, zda máte model s pevnou nebo odnímatelnou mísou. Během zahřívání bude svítit kontrolka teploty (podle modelu) a jakmile fritéza dosáhne požadované teploty, kontrolka zhasne.
Metalické uhlíkové filtry byste měli měnit po 35 až 50 smaženích v závislosti na modelu (kontrolka nasycení znázorňuje, kdy je filtr třeba vyměnit). Pěnové filtry byste měli měnit po 20 smaženích. Pokud smažíte ryby, doporučujeme použít zvláštní filtr a olej po použití vyměnit. Omyvatelné filtry z uhlíkových vláken byste měli umýt po 80 použitích (po každém umytí se regenerují). Systém Pure Air je permanentní a není třeba jej měnit.
Olej ve fritéze byste měli měnit vždy po alespoň 10 použitích. Slunečnicový a arašídový olej je třeba měnit vždy po 5 použitích nebo tehdy, slyšíte-li praskání (to znamená, že ve fritovací lázni je voda). Pravidelným čištěním oleje předejdete jeho stárnutí. Při přípravě ryb, mořských plodů nebo jídel v těstíčku může být nutné měnit olej častěji.
Olej byste měli po vychladnutí přecedit a nebo přefiltrovat (pomocí papírového filtru nebo filtrovací konvice nebo sítka) po každém použití. Tak předejdete jeho brzkému znečištění. Olej používaný ke smažení ryb uchovávejte odděleně.
a) Olej není dostatečně horký. Pokud máte nastavitelný termostat, ujistěte se, že je nastaven do náležité polohy pro jídlo, které připravujete. Pokud vaše zařízení není vybaveno nastavitelným termostatem, ujistěte se, že kontrolka zahřívání zhasla. To značí, že olej je připraven ke smažení. b) V košíku je příliš mnoho připravovaného jídla. Potraviny smažte v menších množstvích (zejména zmrazené potraviny), dosáhnete tak lepších výsledků. c) Jídlo jste nepřipravovali dostatečně dlouho. Prodlužte dobu přípravy jídla o několik minut, zvedněte košík a zkontrolujte křupavost jídla.
a) Fritéza byla naplněna nad rysku maximální hladiny (olejem nebo připravovanými potravinami v košíku). Zkontrolujte hladinu oleje. V míse najdete rysku minimální a maximální hladiny.
b) Mohlo se stát, že do oleje spadly mokré potraviny. Před smažením vždy potraviny zcela osušte a zmrzlé potraviny zbavte veškerého přebytečného ledu.
Nejlepších výsledků dosáhnete při použití rostlinného oleje.
Nikdy ve fritéze nemíchejte víc typů oleje, mají rozdílnou teplotu varu.
Používáte-li tuk v pevném skupenství:
• Před vložením do fritézy jej rozkrájejte na kousky a nechte rozpustit v misce (při 150°C).
• Tuk v pevném skupenství nikdy nerozpouštějte přímo v misce vaší fritézy.
Hlavně nikdy nevkládejte kusy tuku přímo do košíku fritézy.
Nepříjemné pachy mohou být způsobeny starým olejem nebo nasyceným filtrem, který je třeba vyměnit. Vyměňte olej, filtr nebo obojí.
Před přípravou jídla potřete průzor trochou citronové šťávy nebo rozpůleným bramborem.
V závislosti na modelu:
a) Vnější nastavení výšky košíku (umožňuje ponořit potraviny do rozehřátého oleje, aniž byste museli otevírat víko, čímž předejdete prskání),
b) Chladné vnější stěny,
c) Víko s tlakovým otevíráním.
d) Vaše fritéza je vybavena tepelným omezovačem pro případ přehřátí (zahřátí za sucha) nebo resetovatelným zvláště u modelů semi pro. Pokud přístroj nefunguje, nezapomeňte zkontrolovat, zda se tento omezovač nespustil.
Nádobu fritézy byste měli naplnit za studena před použitím a fritéza by měla být odpojena za zásuvky.
Po několika použitích doplňte množství oleje. Vždy předtím odpojte přístroj a nechte ho zchladnout.
Fritézu nikdy nepoužívejte bez oleje nebo tuku na smažení.
V nádobě jsou obvykle dvě rysky: min a max. Prostudujte si návod k použití.
V každém případě nepřekračujte maximální množství a nepoužívejte méně oleje, než je minimální požadované množství.
a) Jakmile je olej rozehřátý na správnou teplotu pro smažení (kontrolka rozehřívání zhasne).
b) Některé modely jsou vybaveny nastavitelným termostatem, který vám umožní zvolit mezi různými teplotami pro přípravu jídla. V nižší poloze se olej rozehřeje přibližně na teplotu 170 °C, ve vyšší poloze na teplotu 190°C / 374°F. Nižší nastavení je vhodné k přípravě delikátních potravin, pro které nejsou vhodné vysoké teploty (např. hřiby nebo některé druhy ryb). Vyšší nastavení se skvěle hodí pro hluboké smažení hranolků, masa, předpřipravených zmrazených potravin, zeleniny apod.
Do koše vkládejte jídlo po rysku maximálního naplnění stanoveného v pokynech.
K získání ještě chutnějšího jídla doporučujeme plnit spíše do poloviny, než po rysku maximálního naplnění.
V případě brambor doporučujeme omezit teplotu vaření na 170° C (338º F).
• Nechte fritézu vychladnout.
• Přelijte olej z fritézy do samostatné nádoby. (Využijte toho k přecezení oleje nebo jeho vyměnění za nový).
• Odstraňte filtr a víko z fritézy (Podle modelu - Přečtěte si návod k použití). Víko lze umýt v horké mýdlové vodě a poté osušit. Některá víka lze mt v myčce (přečtěte si návod k použití).
• Vyměňte filtr. (Podle modelu, viz četnost uvedená v návodu k použití).
• Odnímatelné mísy (podle modelů) umyjte v horké mýdlové vodě a důkladně osušte. Odnímatelné mísy můžete mýt rovněž v myčce. Nepoužívejte abrazivní čisticí přípravky. Nezapomeňte vypustit ventil, je-li vybaven filtračním systémem.
• Pevné mísy vytřete papírovými ubrousky. Naplňte mísu z poloviny vlažnou vodou a přidejte prostředek na nádobí (Fritéza, kabel ani zástrčka nesmí být nikdy ponořena do vody), poté vyčistěte neabrasivní houbičkou. Zajistěte, aby voda nepřetekla ven z fritézy a nedostala se do kontaktu s odpory.
• Vodu vylijte a vnitřní část mísy pečlivě vytřete, abyste odstranili jakékoli zbytky vody z olejové lázně.
• Vnější stěny vaší fritézy lze čistit vlhkou houbičkou a mýdlem. To doporučujeme po každém použití.
Pravidelně vyměňujte olej (po 8 – 10 použitích).
Po každém použití odstraňte ze dna fritézy spálené kousky (zbytky z přípravy jídla), olej tak vydrží po delší dobu v dobrém stavu.
Pravidelně vyměňujte (*podle modelu) nebo čistěte filtr: pokud toto nebudete dodržovat, filtr se zanese a voda nebude moci během použití odtékat.
Fritézu pravidelně čistěte podle instrukcí v uživatelské příručce.
Použitý olej uložte do vzduchotěsné nádoby a zlikvidujte jej (jelikož svoz odpadu a infrastruktura odpadového hospodářství se mohou mezi regiony lišit, obraťte se ve věci recyklace na místní autoritu pro odpady. Schopnost zpracovat recyklovatelný odpad se liší v závislosti na místním odpadovém hospodářství.
Nevylévejte do dřezu.
Vodu nelze smísit s olejem: Pokud je smícháte a zahřejete na vysokou teplotu, voda se může rychle odpařit a olej bude prskat.
Pokud fritéza vydává zvuky, znamená to, že se v ní nachází voda. Zvuky způsobuje voda, která se odpařuje.
Jakmile uslyšíte zvuky praskání, vyměňte olej. Pokud olej nevyměníte, olej může začít prskat.
‒ U poloprofesionálních modelů je aktivován bezpečnostní prvek, pokud dojde k zahřívání bez oleje.
• Nechte produkt zchladnout.
• Použijte funkci RESET na základně fritézy.
‒ Tradiční fritézy s tepelně izolovanými stěnami nedisponují funkcí RESET. Zaneste produkt do některého z našich autorizovaných středisek.
• Poklice není správně zavřena.
Ujistěte se, že je správně zajištěná.

• V případě odnímatelné vnitřní poklice se přesvědčte, zda jsou panty správně utěsněny.
Může být poškozeno těsnění.
Obraťte se na autorizované servisní středisko za účelem provedení jeho výměny.
Baterie je vybitá. Vyměňte ji.
• Hranolky z čerstvých brambor:
- Vložte syrové bramborové hranolky do vařící vody, abyste odstranili škrob a zamezili jejich slepování.
- Osušte je utěrkou, pak je vložte do košíku a smažte 8 minut. Poté je vyjměte a počkejte, až se teplota fritézy zvýší. Pak vložte košík s předsmaženými hranolky do fritézy a smažte dvě až tři minuty dozlatova.
• U mražených hranolků nikdy obsah nevysypávejte rovnou do košíku nebo do olejové lázně, odstraňte co největší množství ledu, než je vložíte do vařícího oleje.
• Aby bylo u jiných typů potravin dosaženo rovnoměrného usmažení, nakrájejte je na menší, stejně velké kousky.
• Smažené pokrmy solte a dochucujte mimo fritézu, zabráníte tak napadání dochucovadel do fritézy.
Elektrické fritézy jsou kontrolovány termostatem, který je navržen tak, aby zachoval správnou teplotu oleje a předešel jeho přehřátí a vznícení. Proto jsou bezpečnější. Většina hlubokých fritéz je vybavena rovněž bezpečnostní pojistkou, která fritézu odpojí v případě, že se příliš rozehřeje. Další z bezpečnostních funkcí je průzor, díky kterému na jídlo během přípravy vidíte, chladné stěny, jejichž zásluhou se o vnější části fritézy nepopálíte, a uzamykatelná víka, která brání prskání oleje z fritézy a snižují riziko vylití oleje, když do fritézy náhodou strčíte.
V oleji může být příliš mnoho vody.
Je důležité, abyste jídlo před přípravou zcela osušili a ze zmrazeného jídla odstranili veškeré částečky ledu.
Pokud je v oleji příliš mnoho vody, voda začne vařit a vytlačí olej z nádoby.
Arašídový olej má kouřový bod níže než většina rostlinných olejů, takže při teplotě pro smažení může mírně kouřit. Také z něj do jídla přechází jeho aroma, což nemusí být žádoucí.
Potraviny v těstíčku byste neměli vkládat do košíku okamžitě. Těsto se totiž nalepí na dráty.
Vodu nelze smísit s olejem: Pokud je smícháte a zahřejete na vysokou teplotu, voda se rychle odpaří a olej bude prskat.
Před smažením odstraňte z potravin přebytečnou vodu; zajistíte tak, že obsah vody uvolněné do oleje bude minimální.
Nikdy nesypte potraviny (zejména mražené potraviny) přímo do košíku nebo pánve na smažení, neboť z ledu se do oleje uvolní voda.
Po použití nezakrývejte košík na smažení pokličkou, aby nedošlo ve fritéze ke kondenzaci.
Zabraňte, aby kondenzovaná pára kapala z poklice do fritézy.
Nikdy neskladujte ani nepoužívejte fritézu venku, aby nedocházelo ke kondenzaci.
Smažící by nikdy neměl manipulovat s hladinami tuku, které přesahují rysku pro maximální naplnění, jelikož to způsobí přetečení.
Odstraňte přebytečný tuk naběračkou.
Vaše zařízení obsahuje četné obnovitelné nebo recyklovatelné materiály. Předejte je v místním sběrném středisku.
Přejděte prosím do sekce „Obchod s příslušenstvím“ na internetové stránce, kde můžete snadno nalézt cokoliv, co budete ke svému výrobku potřebovat.
Podrobnější informace naleznete v oddělení Záruční podmínky na této stránce.