Maďarská maková roláda (Beigli) - recept Kitchen Coach | Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Maďarská maková roláda (Beigli)

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 3 hod. 50 min
  • Příprava
    25 min
  • Vaření
    25 min
  • Chlazení
    3 hod.

Přísady

6 os.

  • 10 cl Mléko

  • 25 g Krupicový cukr

  • 1.5 čl Sušené pekařské droždí (6 g)

  • 225 g Hladká bílá mouka

  • 1 čl Sůl

  • 2 pl. Neutrální olej

  • 1 Vejce

  • 15 g Máslo

  • 300 g Voda

  • 70 g Krupicový cukr

  • 1 Agar-agar (2 g)

  • 250 g Mák

  • 10 cl Mléko

  • 70 g Krupicový cukr

  • 70 g Rozinky

  • 1 kůra Citron

  • 1 pl. Vanilkový extrakt nebo 1 sáček vanilkového cukru

  • 1 Žloutek

  • 1 čl Mléko

  • 1 špet. Krupicový cukr

  • 2 Citrony

  • 300 g Voda

  • 70 g Krupicový cukr

  • 1 Agar-agar (2 g)

Příslušenství

  • Hnětací hák
    Hnětací hák
  • Sekáček na bylinky
    Sekáček na bylinky

Příprava

Fáze 1 /11

Připravte si těsto: ohřejte mléko v mikrovlnné troubě (38 až 40 °C). Dávejte pozor, abyste ji neohřáli příliš, mohlo by to ovlivnit funkci droždí. Droždí rozpusťte v malé misce s mlékem a cukrem. Prošlehejte. Nechejte 5 minut odpočívat, dokud se droždí nerozpustí.

  • 10cl Mléko
  • 25g Krupicový cukr
  • 1.5čl Sušené pekařské droždí (6 g)

Fáze 2 /11

Do mísy mixéru s hnětacím nástavcem přidejte mouku, sůl, olej a vejce, poté přidejte směs vody, cukru a droždí. Stiskněte Start.

  • 10cl Mléko
  • 25g Krupicový cukr
  • 1.5čl Sušené pekařské droždí (6 g)
  • 225g Hladká bílá mouka
  • 1čl Sůl
  • 2pl. Neutrální olej
  • 1 Vejce

Fáze 3 /11

Pomocí stěrky setřete obsah ze stěn mísy. Přidejte změklé máslo. Stiskněte Start.

  • 15g Máslo

Fáze 4 /11

Těsto by mělo být lepivé. Nechejte těsto v míse, přikryjte čistou utěrkou a nechejte 2 hodiny odpočívat.

Fáze 5 /11

Nasypte mák do misky mini sekáčku. Semínka 3x rozmixujte, abyste z máku získali mouku. V hrnci zahřejte mléko, cukr, rozinky, vanilku a kůru k bodu varu. Hrnec stáhněte z ohně a přidejte makovou mouku. Promíchejte stěrkou, abyste získali poměrně tuhé těsto. Těsto dejte na pečicí papír. Přikryjte dalším listem pečicího papíru a pomocí válečku vytvořte čtverec 20x20 cm. Dejte stranou.

  • 250g Mák
  • 10cl Mléko
  • 70g Krupicový cukr
  • 70g Rozinky
  • 1kůra Citron

Fáze 6 /11

Těsto položte na lehce pomoučenou plochu a 8x přeložte do středu, poté vytvořte kouli. Těsto nechejte 30 minut odpočinout v lednici, poté znovu 6x přeložte do středu, abyste vytvořili kouli. Těsto nechejte 5 minut odpočívat. Pomocí válečku vytvořte čtverec 22 x 22 cm.

Fáze 7 /11

Sejměte z vrchu pečicí papír a na těsto opatrně rozprostřete makovou náplň, odstraňte druhý list pečicího papíru. Těsto srolujte do tvaru rolády. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto nechejte jednu hodinu uležet při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit velikost.

Fáze 8 /11

Troubu předehřejte na 180 °C.

Fáze 9 /11

V malé misce smíchejte žloutek, mléko a cukr. Poté směs jemně naneste na těsto mašlovačkou. Pečte po dobu 20 minut. Nechejte vychladnout na mřížce.

  • 1 Žloutek
  • 1čl Mléko
  • 1špet. Krupicový cukr

Fáze 10 /11

Z citronů vymačkejte šťávu. Ostrým nožem nakrájejte citrony na jemné plátky. Přidejte šťávu, plátky citronu a vodu do hrnce. Vařte na mírném ohni po dobu 20 minut a přiveďte k varu, poté přidejte cukr a agar-agar. Vařte 1 minutu. Pomocí tyčového mixéru vytvořte kompotovou konzistenci. Nechejte vychladit v misce v lednici.

  • 2 Citrony
  • 300g Voda
  • 70g Krupicový cukr
  • 1 Agar-agar (2 g)

Fáze 11 /11

Plátky rolády podávejte s citronovou marmeládou.