Maďarská maková roláda (Beigli)
- Celková doba 3 hod. 50 min
- 25 min
Příprava - 25 min
Vaření - 3 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
10 cl Mléko
25 g Krupicový cukr
1.5 čl Sušené pekařské droždí (6 g)
225 g Hladká bílá mouka
1 čl Sůl
2 pl. Neutrální olej
1 Vejce
15 g Máslo
300 g Voda
70 g Krupicový cukr
1 Agar-agar (2 g)
250 g Mák
10 cl Mléko
70 g Krupicový cukr
70 g Rozinky
1 kůra Citron
1 pl. Vanilkový extrakt nebo 1 sáček vanilkového cukru
1 Žloutek
1 čl Mléko
1 špet. Krupicový cukr
2 Citrony
300 g Voda
70 g Krupicový cukr
1 Agar-agar (2 g)
Příslušenství
Hnětací hák Sekáček na bylinky
Příprava
Fáze 1 /11
Připravte si těsto: ohřejte mléko v mikrovlnné troubě (38 až 40 °C). Dávejte pozor, abyste ji neohřáli příliš, mohlo by to ovlivnit funkci droždí. Droždí rozpusťte v malé misce s mlékem a cukrem. Prošlehejte. Nechejte 5 minut odpočívat, dokud se droždí nerozpustí.
Fáze 2 /11
Do mísy mixéru s hnětacím nástavcem přidejte mouku, sůl, olej a vejce, poté přidejte směs vody, cukru a droždí. Stiskněte Start.
Fáze 3 /11
Pomocí stěrky setřete obsah ze stěn mísy. Přidejte změklé máslo. Stiskněte Start.
Fáze 4 /11
Těsto by mělo být lepivé. Nechejte těsto v míse, přikryjte čistou utěrkou a nechejte 2 hodiny odpočívat.
Fáze 5 /11
Nasypte mák do misky mini sekáčku. Semínka 3x rozmixujte, abyste z máku získali mouku. V hrnci zahřejte mléko, cukr, rozinky, vanilku a kůru k bodu varu. Hrnec stáhněte z ohně a přidejte makovou mouku. Promíchejte stěrkou, abyste získali poměrně tuhé těsto. Těsto dejte na pečicí papír. Přikryjte dalším listem pečicího papíru a pomocí válečku vytvořte čtverec 20x20 cm. Dejte stranou.
Fáze 6 /11
Těsto položte na lehce pomoučenou plochu a 8x přeložte do středu, poté vytvořte kouli. Těsto nechejte 30 minut odpočinout v lednici, poté znovu 6x přeložte do středu, abyste vytvořili kouli. Těsto nechejte 5 minut odpočívat. Pomocí válečku vytvořte čtverec 22 x 22 cm.
Fáze 7 /11
Sejměte z vrchu pečicí papír a na těsto opatrně rozprostřete makovou náplň, odstraňte druhý list pečicího papíru. Těsto srolujte do tvaru rolády. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto nechejte jednu hodinu uležet při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit velikost.
Fáze 8 /11
Troubu předehřejte na 180 °C.
Fáze 9 /11
V malé misce smíchejte žloutek, mléko a cukr. Poté směs jemně naneste na těsto mašlovačkou. Pečte po dobu 20 minut. Nechejte vychladnout na mřížce.
Fáze 10 /11
Z citronů vymačkejte šťávu. Ostrým nožem nakrájejte citrony na jemné plátky. Přidejte šťávu, plátky citronu a vodu do hrnce. Vařte na mírném ohni po dobu 20 minut a přiveďte k varu, poté přidejte cukr a agar-agar. Vařte 1 minutu. Pomocí tyčového mixéru vytvořte kompotovou konzistenci. Nechejte vychladit v misce v lednici.
Fáze 11 /11
Plátky rolády podávejte s citronovou marmeládou.